Column: “RKC mist onoverwinnelijkheid, moet ook Corona gedacht hebben.”

Elke eerste dinsdag van de maand mag onze huiscolumnist Lucas Paulides hier zijn zegje doen over het wel en wee van en rondom de club.

Eindelijk is de eredivisie begonnen. De resultaten lieten de afgelopen maand wel wat te wensen over. De wedstrijd die wat mij betreft de ommekeer had kunnen zijn, alhoewel PEC flink in de flow zat, werd afgelast door Coronabesmettingen op elk niveau van de club.

Eerst nog even het spel. Vitesse-thuis was aanvallend machteloos. We gaan wat dat betreft precies verder waar we vorig jaar gebleven waren. Gelukkig snapt Fred nu wel dat we het toch vanuit een meer gesloten organisatie moeten proberen. Ajax-uit is een wedstrijd waarbij ik mezelf altijd afvraag waarom ik de TV aanzet. Uiteindelijk eindigt het bijna altijd in een kansloze nederlaag. Maar ja, je bent toch supporter he? Ik vond het wel bijzonder dat Fred in ieder geval aanknopingspunten heeft gezien. Ik heb ze tussen het verbijten door namelijk niet gezien.

Utrecht-uit kwam daarna. Vorig jaar 6 punten tegen de Domstedelingen. Onze Damascan die alles kan heeft al zijn eerste doelpunt binnen. Eindelijk hebben we een spits die in ‘de 16’ een gevaarlijk schot kan produceren. De laatste die dat kon is Teddy Chavalier. Nu hopen dat Rob van Sonsbeek dit niet leest, want dan hebben wij weer een boos mailtje binnen. Helaas ging RKC zonder punten weer de bus in door 2 gigantische frut-goals. Utrecht kan na deze lastige horde weer verder met het aanvallen van de top-3. Laten we ze succes wensen want dat zullen ze nodig gaan hebben.

En toen zou PEC-thuis volgen met een ontketende Clint Leemans. Speler van de eredivisie van de maand september. Waar een jaartje RKC wel allemaal niet goed voor kan zijn. En wij die Stegeman maar uitlachen: Hoe kon je die Leemans nou rechtsbuiten zetten? Maar de wedstrijd ging, zoals we weten, niet door. Corona. Het hoe en wat weten we simpelweg nog niet. Speculeren over wie de spelers en stafleden precies zouden zijn vind ik wat minder belangrijk. Laten we op dat gebied de AVG respecteren. Maar veel belangrijker is: als we aan het begin van een 2e golf staan, wat gaat dit voor de eredivisie betekenen?

Dat er bij RKC iets mis is gegaan lijkt mij duidelijk. Is het coronabeleid tot nu toe niet wat naïef geweest? Ik kijk op insta en daar zijn de jongens in ieder geval niet extra voorzichtig. Het lastige van de eredivisie is dat je de jongens niet permanent in een zogeheten bubbel kan houden. 34 keer in het jaar een paar dagen 20 hotelkamers huren wordt simpelweg te duur. Dus wat dan? Het gros van de spelers woont toch samen en houd het dan maar eens buiten huis.

Maar een oplossing zal er moeten komen want het argument ‘dit is een afspiegeling van de maatschappij’ is een begrijpelijk argument. Maar daarmee ontwijk je een substantieel gedeelte van de verantwoordelijkheid. Een administratief medewerker met een besmetting kan nog vanuit thuis werken. Een voetballer niet.

Ik denk toch dat spelers privé meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Test desnoods partners mee. Voetballers zijn bij uitstek een beroepsgroep waar veel meer wordt verdiend dan maatschappelijk te verantwoorden. Een speler als Sow beurt toch al 6K bruto per maand. Mijn inziens zou een speler in dat licht wat vrijheid in kunnen leveren. Hopenlijk vindt de club antwoorden op alle hoe-vragen die nog niet beantwoord zijn.

Aan de eindstreep was september toch maar een maand om snel te vergeten. Er werd vier keer verloren. Driemaal op het veld. Eenmaal daarlangs.

[simple-author-box]

1 reactie
  1. Hoezo is er “iets mis gegaan” en is er “verloren”? Uit alles blijkt, dat hoe voorzichtig je ook bent, een Coronabesmetting, (of diarree, of de griep) je toch kan vellen. Het ongeluk zit in een klein hoekje en echt alle hoekjes nakijken is een utopie.
    Dit kan gewoonweg gebeuren, bij RKC en bij Manchester United. Sterker nog, de KNVB had er al rekening mee gehouden en het zal de laatste keer ook wel niet zijn.
    De risico’s worden zo klein mogelijk gehouden, door club, staf en spelers en er valt ook mijns inziens niemand iets te verwijten, laat staan dat iemand op zijn verantwoordelijkheid kan worden aangsproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *