Column: De bizarre vrijdag 24 april 2020

Het was toch wel apart wakker worden deze zaterdagochtend. Eigenlijk is het nog amper te beseffen wat we gisteren met zijn allen hebben meegemaakt. Een situatie die zich nog nooit eerder heeft voorgedaan was gisteren wel de realiteit, namelijk hoe om te gaan met een competitie die in de 69e minuut is stilgelegd en niet meer afgemaakt gaat worden?

De afgelopen weken tuimelde verschillende clubs over elkaar heen door hun meningen in de pers kenbaar te maken. Ongegeneerd waren die meningen, niet geheel toevallig, altijd in het voordeel van de boodschapper. Overal werd geroepen om het solidair zijn met elkaar maar zodra het daadwerkelijk de club zelf raakt ontstond er toch minder solidariteit dan we met zijn allen zouden willen zien. Hoe anders is dit in Duitsland waar het nu bijna een maand geleden is dat er, op eigen initiatief, een noodfonds werd opgezet door de 4 clubs die actief zijn in de Champions League.

Nadat afgelopen dinsdag door onze premier Mark Rutte duidelijk werd gemaakt dat er tot 1 september niet meer gevoetbald gaat worden, was men het er eindelijk over eens dat in ieder geval de competities gestopt zouden moeten worden. De vraag was alleen nog, hoe gaan we dit doen. Gisteren was daarom de zogenaamde D-day van het Nederland betaald voetbal. In de ochtend konden de clubs ‘stemmen’ wat later een ‘aanbeveling’ bleek te zijn. Aan het einde van de middag volgde een video call waarin duidelijk werd gemaakt wat de KNVB zou gaan beslissen. Een moment met heel veel gevolgen voor vele clubs waar bij voorbaat al duidelijk was dat dit ‘winnaars’ en ‘verliezers’ zou gaan opleveren. Uiteindelijk kwam het nieuws wat voor ons RKC positieve gevolgen heeft. Persoonlijk heb ik in de podcast al aangegeven dat ik vind dat je in een wedstrijd die in de 69e minuut stilgelegd moet worden wegens overmacht, geen winnaar kan uitroepen. Hoe lullig en pijnlijk dit ook is in o.a. Leeuwarden en Doetinchem, maar iets wat niet afgemaakt kan worden moet simpelweg overnieuw gedaan worden. Ik ben dan ook blij en/of opgelucht dat dit de uitkomst is geworden. Wat ik tegelijkertijd ook merk is dat ik eigenlijk niet zo goed weet hoe ik hierop moet reageren. Blijdschap en schuldgevoel wisselen zich een beetje af, tuurlijk fantastisch dat we eredivisie blijven spelen maar aan de andere kant treurig de manier waarop en vooral de reden waarom. Desalniettemin, seizoen 2020-2021 speelt RKC Waalwijk wederom eredivisie en stiekem vind ik een dergelijke stip aan de horizon wel een hele fijne in tijden waarin het nieuws vooral donker is. En daarom sluit ik deze colomn graag af met:

RKC Waalwijk: eredivisionist seizoen 2020-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *