Column: RKC, één week voor de transferdeadline

28 mei 2019, wat een dag en wat een uitkomst. RKC promoveert, net zo spannend als onverwacht. Maar Wolluk is back in de Eredivisie, waar we gezien de afgelopen 25 jaar ook horen. 

Na al het feesten begon op zaterdag 3 augustus ons nieuwe Eredivisie avontuur met een uitwedstrijd tegen VVV. Na een goede eerste helft en ruststand van 0-1, volgt een totaal andere tweede helft en verliezen we met 3-1. 11 augustus 2019, onze eerste thuiswedstrijd. Eindelijk weer Eredivisie in Waalwijk, eindelijk weer écht gras in Waalwijk! Wat een feest(open)dag moet worden, eindigt in een teleurstellende 0-2 nederlaag. Wel tegen een goede subtopper, dus ons ervoor schamen is niet nodig. Maar de cijfers liegen niet, 0 punten uit de eerste 2 wedstrijden. 18 augustus 2019 moet het dan maar gaan gebeuren. Een uitwedstrijd tegen de mede promovendus FC Twente. Na een prima eerste helft gaan we, net als bij VVV, wederom met een 0-1 voorsprong rusten. Maar net als in Venlo, krijgen we de tweede helft 3 doelpunten om onze oren. Grote verschil is, we maken er ook nog 2 waardoor we diep in blessuretijd nog een puntje behalen. Ons eerste Eredivisiepunt is een feit! Zondag 25 augustus 2019. Een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. De ploeg die uit de eerste 3 wedstrijden goed geteld 0 punten haalden en al 9 tegendoelpunten moest slikken. Dit moet de wedstrijd worden waarin we de eerste 3 punten gaan halen en iedereen laten zien dat we het Eredivisie niveau zeker aankunnen. Maar wat een deceptie, matig voetbal en weinig kansen. We verliezen voor eigen publiek met liefst 0-3 tegen een middelmatige ploeg zonder dat die ploeg goed voetbal speelt. De cijfers liegen wederom niet, 4 wedstrijden gespeeld en daarin 1 puntje. Vier doelpuntjes gemaakt en liefst 11 tegen. Waar gaat het fout?

Transferbeleid

Laten we de ploeg proberen objectief te bekijken. Vorig seizoen stonden we tijdens de winterstop op een zeer matige 15eplek in de eerste divisie. In de winterstop kwamen daar een aantal nieuwe spelers bij, zoals Spierings en Sow. Rienstra werd in ere hersteld en kreeg wederom een kans op het middenveld. Wonder boven wonder, we stegen naar plek 8 en mochten zelfs play-offs spelen. De uitkomst kennen we, Eredivisie. Maar welke selectie hebben we eigenlijk? Is deze ploeg Eredivisiewaardig als je 8ewordt in de eerste divisie. Zonder enige Eredivisie ervaring in de ploeg (op Drost na) en met de belangrijke kanttekening dat je topscoorder en koning van de assists Waalwijk zelfs gaat verlaten om terug te keren naar de Kuip. De filosofie van RKC is, het behouden van deze ploeg en eventueel op een paar plekken versterken. Hopen op een voorsprong tijdens de start van de nieuwe competitie, omdat onze ploeg goed op elkaar is ingespeeld en andere teams wellicht nog niet. We vervangen onze belangrijkste aanvaller niet, we halen alleen een centrale verdediger uit België van 19 jaar zonder ervaring in de hoogste klasse van België. Daarnaast vullen we de selectie aan in de breedte, halen spelers als Van der Sluys, Daneels, Nieuwpoort. Onze directeur geeft na 1 punt uit 3 wedstrijden aan op Fox, dat verder versterken in principe niet nodig is. De verdediging staat goed, het middenveld is prima en de aanval kan op zich wel iets gebruiken maar we huren inmiddels Vente van Feyenoord die dit probleem moet oplossen.

Maar dan nu de kille cijfers, die niet liegen.

4 wedstrijden, 1 punt. 4 doelpunten gemaakt, 11 doelpunten tegen. Gespeeld tegen hoofdzakelijk gemiddelde ploegen als VVV, FC Twente en ADO Den Haag. Een verdediging die heel makkelijk kansen en doelpunten weggeeft. Een aanvoerder op het middenveld die tot een jaar terug zelfs in de eerste divisie amper speelde. Een aanval met een goed aanspeelpunt, die echter niet kan scoren en de buitenspelers evenmin. Het gehoopte voordeel van een ingespeelde ploeg, is totaal anders uitgepakt. Ja we spelen bij tijd en wijle leuk combinatie voetbal, maar wat kopen we daarvoor? En het is algemeen bekend, we beginnen het seizoen met goede moed en motivatie en fris in het koppie. Maar de wet van verliezen leert ons ook, hoe langer we blijven verliezen hoe minder vertrouwen. Hoe minder vertrouwen, hoe minder goede combinaties. Hoe minder goede combinaties, hoe minder kansen en doelpunten. Oftewel, een negatieve spiraal lijkt reeds ingezet. 

Gaan we dit nog kunnen ombuigen zonder versterkingen? Antwoord: nee, waarschijnlijk niet. Wanneer dit onze selectie blijft, moet er echt een wonder van Waalwijk gebeuren om in de Eredivisie te blijven. Dit jaar degradeert naast de nummer 18, ook nummer 17 direct. Het lijkt nu al bijna een onmogelijke opgave om met deze selectie op minimaal de 16eplek te eindigen. En als je 16ewordt, dan nog moet je eerst de play-off overleven en dit bleek voor menig Eredivisieploeg de afgelopen jaren een onmogelijke opgaven. 

Is het te laat? Antwoord: nee, zeker niet. Ten eerste moeten we positief blijven, ons vasthouden aan het regelmatig goede combinatie voetbal. Maar we moeten ook realistisch zijn en gaan handelen de komende week. Zorgen dat we voor 2 september nog 2 tot 3 échte versterkingen weten binnen te halen met ervaring op het hoogste niveau. Laten we positief blijven en ons als supporters van onze beste kant laten zien en laten we hopen dat onze beleidsbepalers ons tonen echt in de Eredivisie te willen blijven.

Op naar een mooi seizoen!

Foto: © RKC Waalwijk
1 reactie
  1. In het Brabants Dagblad van zaterdag stond een artikel, dat voor lijfsbehoud, je een spits moet hebben, die er per seizoen 10, of meer doelpunten maakt. Vroeger hadden we met Ad van der Wiel, Harrie Decheiver, Marco Boogers en Rick Hoogendorp dergelijke spitsen. Op dit moment zie ik nog niet dat we een dergelijke speler hebben. Vanmiddag ging ik naar de wedstrijd tegen ADO Den Haag met de verwachting om 3 maar toch minimaal 1 punt binnen te halen. Groot was derhalve de teleurstelling, na een 0-3 nederlaag. RKC had 60% balbezit, dat zat wel goed maar was niet doeltreffend genoeg. Voor wanhopen is het nog te vroeg en we moeten positief blijven want de club krijgt ook vele complimenten.
    Ik wens RKC Waalwijk, morgen 26 augustus, een mooie 79- jarige leeftijd toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *