Voorbeschouwing FC Emmen – RKC Waalwijk

De interlandperiode zit er weer op. Waar sommigen de competitie-onderbrekingen verafschuwen, zijn er anderen die genieten van een weekend geen stress om RKC en de concurrenten (ik kijk naar jou Bram ????). Aankomend weekend staat er in ieder geval weer een pot op het programma, en wat voor een! Aanstaande zondag spelen we om 16:45 in Emmen tegen de lokale FC.

Eerst nog even terugkijken op die interlandperiode. Vanuit Waalwijk vlogen er 5 internationals uit: Damascan naar Moldavië, Bakari naar de Comoren, Gaari en Anita naar Curacao en Touba als gloednieuw international naar Algerije.

Anita en Gaari kwamen verschenen beide twee maal aan de aftrap bij Curacao, tegen Saint Vincent & the Grenadines (5-0 winst) en Cuba (1-2 winst) en hadden dus een top week. Damascan had een iets mindere week, hij begon tegen de Faeröer Eilanden (1-1 gelijk spel) maar wist niet te scoren, waarna hij in de tweede wedstrijd tegen Denemarken op de bank moest plaatsnemen. Na 74 minuten mocht hij nog wel invallen, maar hij kon helaas niets doen aan de 8-0 nederlaag. Touba nam tweemaal plaats op de bank bij Algerije, dat gelijk speelde tegen Zambia (3-3) en won van Botswana (5-0).

Voor Bakari kunnen we spreken van een daverend succes. In het eerste duel afgelopen week tegen Togo (0-0) werd kwalificatie voor de Afrika Cup veiliggesteld, voor de eerste keer in de geschiedenis van de Comoren. In het tweede duel werd weliswaar verloren van Egypte (5-0), maar had Bakari met Mohamed Salah als directe tegenstander een speler uit de wereldtop tegenover zich.

Bakari in duel met Mohamed Salah


Dan weer terug naar ‘onze’ eredivisie. Voor de interland-onderbreking wisten we zoals iedereen nog vers in het geheugen heeft met 3-1 FC Groningen over de knie te leggen. Door die overwinning kwamen we op 26 punten uit 27 wedstrijden, een gemiddelde waar we trots op mogen zijn. Met die 26 punten uit 27 wedstrijden bezetten we de 14e plek. Doordat Willem II gelijk speelde bij Vitesse, wisten we de afstand te vergroten naar 4 punten. De volledige stand hier onder:

Met FC Emmen op 11 punten afstand staan ze op een comfortabele afstand. Toch beleeft de ploeg van Dick Lukkien de laatste weken een enorme opleving. Na de verliespartij in Waalwijk anderhalve maand geleden, werd er door de Drentenaren niet meer verloren. Door de overwinningen op PEC (3-2) en Utrecht (0-1) en de gelijke spelen tegen Sparta (1-1), Groningen (1-1) en Feyenoord (1-1) hebben ze een meer dan prima reeks neergezet en zichzelf uit een kansloze positie terug geknokt in het gevecht tegen degradatie en hebben ze zelfs de rode lantaarn overgedragen aan ADO.

Hoewel het gat van 11 punten enorm is en het zeer onwaarschijnlijk is dat Emmen dat gat in de laatste 7 wedstrijden nog gaat dichten, hoeven we bij winst in Emmen in ieder geval niet meer met een schuin oog naar de Emmenaren te kijken, want hoewel een gat van 14 punten met nog 6 wedstrijden te gaan overbrugbaar is, maar dan moet er door Emmen een reeks van het kaliber Ajax neergezet gaan worden en mogen wij zo goed als geen punten meer pakken.

Wanneer we verliezen in Emmen blijft het gat 8 punten, maar pakt Emmen wat zij zullen zien als haar laatste strohalm. Ze zullen dus gebrand zijn om vanaf minuut één op de overwinning te jagen, ook na het verlies in de laatste minuut afgelopen februari, toen Touba de bal uit de laatste corner van de wedstrijd binnen schoot en daarmee de drie punten in Waalwijk bleven.

Met een gelijkspel blijft het gat 11 punten en ook dat lijkt genoeg om Emmen zeker onder ons te houden dit seizoen. Toch is het van belang om zo snel mogelijk door die grens van 30 punten te gaan, die ongeveer genoeg lijkt te gaan zijn om het eredivisieschap voor volgend seizoen veilig te stellen.

In de Eredivisie speelde we nog nooit in Emmen tegen FC Emmen. Voor de laatste keer dat we in Emmen speelde moeten we terug naar januari 2018, toen we met 2-1 verloren. De laatste overwinning in Emmen dateert van 12 mei 2017, toen we in de play-offs om promotie met 0-1 in Emmen wonnen. Helaas was dat destijds na de 1-5 nederlaag in Waalwijk niet genoeg om de volgende ronde te bereiken. Een samenvatting van de wedstrijd die in 0-1 eindigde vind je hier onder.

In totaal hebben we 8 keer in Emmen tegen de lokale FC gespeeld. Van die 8 ontmoetingen werden er 2 gewonnen, werd er 0 keer gelijk gespeeld en werd er 6 keer verloren. Tijd dus om die statistiek wat in Waalwijks voordeel op te krikken.

De wedstrijd aanstaande zondag staat onder leiding van Björn Kuipers. De ervaren scheidsrechter staat op de lijst met scheidsrechters in de hoogste klasse van de UEFA. Naast dat Kuipers daardoor wedstrijden op Europees top niveau fluit, heeft hij inmiddels ook meer dan 300 wedstrijden in de eredivisie achter zijn naam. Kuipers floot dit seizoen één keer eerder een wedstrijd van ons, in Zwolle tegen PEC (1-1).

Kuipers wordt bijgestaan door de heren Zeinstra, Honig en van der Laan. De VAR is de heer Kooij, die 25 wedstrijden in de Eredivisie achter zijn naam heeft staan.

Het laatste stukje van de lange weg naar lijfsbehoud begint dus aanstaande zondag op het kunstgras in Emmen. Hoewel we eerder schreven over het concurrenten-syndroom van het elftal, zou het o-zo mooi zijn om de kritische supporters als het om wedstrijden tegen concurrenten gaat (waaronder ik ????) eens de mond te snoeren en de 3 punten mee te nemen naar Waalwijk.

Eerst de paasbrunch zondag en dan vol er op klappen, let’s go!

Foto Bakari: RKC Waalwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *