Arbitragecommissie doet deze week uitspraak in zaak Lambooij

Gisterenavond diende in Zeist de arbitragezaak aangespannen door hoofdscout Lars Lambooij tegen RKC. De inzet was duidelijk: Lambooij wil een overstap naar Cambuur forceren. Vandaag of morgen doet de arbitragecommissie al uitspraak.

Lambooij wil doormiddel van de abritragezaak zijn contract bij RKC laten ontbinden en voerde daarvoor aan dat hij bij Cambuur aan de slag kan als technisch manager, een functie die meer verantwoordelijkheden en salaris oplevert dan de functie van hoofdscout bij RKC en dus een significante verbetering is. Daarnaast gaf Lambooij aan dat er bij RKC weinig doorgroeimogelijkheden zijn.

RKC is het daar niet mee eens: De club gaf aan dat beide functies enorm op elkaar lijken en dat Cambuur in de laatste 25 jaar vooral in de Eerste divisie speelt, terwijl RKC vooral in de Eredivisie speelt. Een hoop gesteggel, maar het komt er simpelweg op neer dat RKC Lambooij niet kwijt wil omdat hij goed werk levert.

Om dat goede werk maakte RKC hem 3 jaar geleden hoofdscout en is vorig jaar in overleg met Lambooij zijn contract met 3 jaar verlengd, wat betekent dat zijn contract na dit seizoen nog twee jaar door loopt.

Lambooij gaf aan dat dat klopt maar gaf aan dat hij zich niet onmisbaar voelt voor RKC: “Ze wisten bij de club vorig jaar niet eens dat mijn contract afliep”, zei hij tegen de commissie. “Ze waren er zelfs van overtuigd dat het niet zo was. Mede daardoor kreeg ik het idee dat ik niet onmisbaar ben voor RKC, zoals de club nu wel beweert.”

Uiteindelijk is het een kwestie van geld. Cambuur en RKC hebben meermaals contact gehad over de afkoop van het contract van Lambooij: Cambuur heeft daar 50.000 euro voor over, terwijl RKC haar poot stijf houdt en een bedrag van 250.000 euro verlangt. Een groot verschil.

Cambuur vindt het bedrag van 250.000 dat RKC wil hebben ‘buitenproportioneel’. RKC gaf echter aan dat dat bedrag is gebaseerd op het nog twee jaar doorlopende contract van Lambooij, plus de tijd en investering die in Lambooij is gestoken. Ook gaf de club aan dat dit een normaal bedrag is omdat de club de kennis en expertise die Lambooij over de scouting van RKC heeft te willen beschermen. Cambuur blijft hoe dan ook een concurrent.

In een schorsing is nog geprobeerd om er uit te komen tussen de club en Lambooij, maar dat is niet gelukt. De arbitragecommissie gaat nu bekijken of de omstandigheden die Lambooij heeft aangedragen genoeg zijn om van zijn contract af te komen en als dat zo is, wat een gepaste vergoeding is.

Mocht de aribtragecomissie vinden dat het doorlopende contract van Lambooij geldig is zal Cambuur op zoek moeten naar een andere technisch manager, want de 250.000 euro die RKC wil wil (/kan) Cambuur niet betalen. De vraag is in dat geval wel wat het betekent voor de relatie tussen RKC en Lambooij, die duidelijk niet blij is met de houding van zijn club.

Vandaag of morgen komt de arbitragecommissie met de uitspraak. Uiteraard houden we je daarover op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *