Arbitragezaak Lambooij tegen RKC: Wat moet je weten?

Vanavond dient in Zeist de arbitragezaak aangespannen door hoofdscout Lars Lambooij tegen de club. Inzet is een overstap naar SC Cambuur, dat in Lambooij haar nieuwe technisch manager ziet. Wat is er precies aan de hand?

Lars Lambooij is op dit moment hoofdscout bij de club. Dat betekent dat hij (samen met de andere scouts, waaronder Janus van Gelder) verantwoordelijk is voor de scouting van RKC. Lambooij doet dit sinds 2020, toen hij over kwam van Go Ahead Eagles waar hij die functie eerder ook bekleedde.

De 35-jarige Tilburger staat er in voetballend Nederland goed op. Hij staat bekend om het feit dat hij enorm veel wedstrijden bezoekt én erg goed is met data-scouten, wat de laatste jaren essentieel is geworden in het profvoetbal. Het was dan ook niet gek dat Cambuur eind 2023 voor het eerst bij Lambooij aanklopte of hij interesse had in een overstap naar Leeuwarden.

Cambuur zit sinds het vertrek van Etiënne Reijnen vorig jaar november zonder technisch manager. De 36-jarige Zwollenaar was pas een paar maanden in dienst bij de Cambuur toen hij de overstap maakte naar Feyenoord om assistent te worden van Arne slot. Met het oog op volgend seizoen wil Cambuur zo snel mogelijk een nieuw technisch manager aanstellen om de selectie voor het nieuwe seizoen vorm te kunnen gaan geven. In die zoektocht zijn ze dus uitgekomen bij Lambooij.

De club uit Leeuwarden heeft inmiddels meerdere gesprekken gevoerd met Lambooij en beide partijen zien een samenwerking zitten. Daarom heeft Cambuur geprobeerd om met RKC om tafel te gaan met als inzet om Lambooij over te nemen. Dat is niet gelukt: RKC gaf duidelijk aan dat Lambooij niet te koop is.

Een aantal maanden later deed Cambuur nogmaals een poging om er met RKC uit te komen,door een volgens de Friese club marktconform bedrag te bieden voor een hoofdscout. RKC stelde daar naar verluidt ‘een buitenproportioneel’ bedrag tegenover.

Vorige week werd als gevolg hier op dan ook bekend dat Lambooij een overstap wil forceren en bij de KNVB een verzoek heeft ingediend om de zaak voor te laten komen bij de arbitragecommisie. Deze zaak dient vanavond in Zeist.

De verhoudingen zijn duidelijk: RKC zal het punt aanhalen dat Lambooij een belangrijke schakel is binnen de club en nog een twee jarig contract heeft. Lambooij zal op zijn beurt betogen dat de functie van technisch manager bij Cambuur positieverbetering is. Ondanks dat Cambuur een niveau lager speelt zal Lambooij zeggen dat technisch manager een functie is met meer verantwoordelijkheid dan hoofdscout.

Vanavond in de arbitragezaak zal meer duidelijkheid komen over de standpunten die beide partijen daadwerkelijk hebben. Er zijn daarna een aantal opties mogelijk, maar de verwachting (kijkend naar het verleden) is dat de comissie vindt dat ongeacht de functie arbeidscontracten moeten worden nagekomen. In dat geval zal een overstap er niet van komen.

Uiteraard zullen we jullie op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen in deze zaak. Volg ons daarvoor op RKCNu.nl, Twitter(X) of Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *