Column: De transferperiode tot nu toe

Afgelopen vrijdag reed ik na de verloren oefenwedstrijd in Almere (4-2) terug naar huis denkend aan de aanknopingspunten die ik daar in de stromende regen had gezien. En dat waren er toch wel een aantal. Toen ik thuis kwam, het bericht van Lucas doornam en de berichten op Twitter en het forum nog eens door las besefte ik me eigenlijk pas voor het eerst hóe goed de club er voor staat. Dat uitgerekend ik dat zeg, na een 4-2 nederlaag in Almere zegt heel veel.

Eerlijk is eerlijk, ik ben net als een aantal mede supporters de afgelopen weken aardig kritisch geweest in de groepsapp die we met de RKCNu redactie hebben. Ik heb me een aantal keren achter de oren gekrabd over de spelers die aangetrokken werden (of het gebrek daar aan) en ergerde me aan het feit dat andere clubs om ons heen precies de spelers haalde die ik steeds op het oog had als eventuele versterkingen voor ons. Toch moet je, als je er net zo over denkt als dat ik doe, jezelf samen met mij af vragen of dat wel terecht is.

Laten we de balans eens opmaken. Ja, er zijn veel, erg veel spelers vertrokken (Henrico Drost, Kees Heemskerk, Ingo van Weert, Fabian Sporkslede, Hannes Delcroix, Clint Leemans, Emil Hansson, Stanley Elbers, Stefan Velkov, Dylan Vente, Tijjani Reijnders en Daan Rienstra) maar je moet je afvragen hoeveel van deze spelers goed genoeg waren geweest voor het aankomende seizoen. Tuurlijk, ik stap liever vandaag dan morgen in de auto om Hannes persoonlijk nog op te halen in Brussel, maar buiten hem en eventueel Emil Hansson(die mij overigens in de wedstrijden dat hij afgelopen seizoen gespeeld heeft ook niet helemaal overtuigd heeft) blijven er naar mijn idee niet veel over die niet tóch al twijfelgevallen waren.

Wat krijg je er dan voor terug, is natuurlijk wel een terechte vraag. Met Kostas Lamprou, James Efmorfidis en Nicolas Olsak is in ieder geval een signaal afgegeven wat Frank een aantal maanden terug al aangaf bij ons in de podcast: We willen en móeten spelers aan de selectie toevoegen die kwa kwaliteiten aan de bovenkant zitten. Ik laat Thierry Lutonda hier even buiten, omdat dat denk ik een potentiële topper is, maar voor nu nog even voor de breedte is gehaald. Efmorfidis is natuurlijk afwachten, maar hij was wel een van de toppers van Almere afgelopen seizoen, waar eigenlijk iedereen die hem ook maar een beetje volgde zijn/haar wenkbrauwen fronste waarom hij ‘slechts’ naar RKC ging en niet een stap hogerop. Lamprou vergt denk ik geen uitleg en hoewel ik zelf tot vorige week ook nog nooit van de naam Nicolas Olsak had gehoord, ben ik sinds de helft die ik hem in Almere balletjes heb zien geven en onderscheppingen heb zien maken die ik sinds Evander Sno niet meer in Waalwijk gezien heb fan.

Dan moeten we het natuurlijk nog hebben over de twee oud internationals die zijn neergestreken in Waalwijk. Wie mij een half jaar geleden had gezegd (laat staan 2 jaar geleden) dat Vurnon Anita en Gregory van der Wiel bij RKC meetrainen en wellicht een contract gaan tekenen had ik uitgelachen en nooit meer serieus genomen, maar dat is wel de realiteit. Ik heb al een paar keer voorbij zien en horen komen ‘ja, maar ze trainen mee. Dat zegt niet zo veel’ en ‘ze hebben al zo lang niet gespeeld, ze zijn misschien wel eerder gehaald voor de bank dan basis’ en ‘eerst maar eens zien of ze nog wel gemotiveerd genoeg zijn’. Ik denk persoonlijk dat je dan onderschat wát voor niveau die jongens hebben. Anita deed afgelopen vrijdag een half uur mee en zowel ik als Lucas hebben een half uur puur zitten genieten. De score, het feit dat we zowat met jong RKC speelde en dat we een knullige goal om de oren kregen deed er niet eens toe. Zoals ik al in een Tweet beschreef maakte Anita slidings of hij voor het kampioenschap speelde in een oefenwedstrijd in de regen in Almere. Daarnaast gaf hij in het half uur dat hij speelde een aantal passes die ik in de jaren dat ik bij RKC kom op een geluksbal na nog niet gezien heb. Met dat niveau en motivatie zit het dus wel goed.

Buiten dat moet je er ook even bij stil staan hoe speciaal het is. Anita en v.d. Wiel trainen mee bij óns. Vorig jaar speelde we met het team dat 8e werd in de eerste divisie en een aantal huurlingen in de eredivisie, dit seizoen misschien wel met twee oud internationals.

Natuurlijk zullen er spelers bij moeten. Wat mij betreft moet de focus liggen op een spits en een centrale verdediger, want ondanks dat ik Bilate een geweldige vent vind komt hij simpelweg tekort voor een spits in de eredivisie. Hans zal voor mij persoonlijk altijd een held zijn, maar voor hem zie ik ook geen vaste basisplaats meer weggelegd, eerder een stormram voor de laatste 20 minuten als we op een voorsprong staan. Daarnaast zijn een aantal spelers voor de breedte ook benodigd, maar hier ben ik niet zo bang voor. Vergis je niet, in deze periode krijgt RKC tientallen, misschien wel honderden spelers aangeboden. Hoewel het misschien aantrekkelijk lijkt om een aantal jongens al vast te leggen, kun je je geld maar een keer uitgeven. Een speler van het kaliber Dylan Vente, Daan Rienstra of Fabian Sporkslede zijn, met alle respect, ook over twee weken nog prima op te pikken en dat zal ook wel gaan gebeuren maar er is een reden dat ze niet meer in Waalwijk rondlopen.

Ja, we hebben op dit moment pas 4 versterkingen, maar wat nou als er in de komende twee weken een spits en centrale verdediger worden gehaald en Anita en v.d. Wiel en David (die ik in deze column nog niet eens heb meegenomen) tekenen? Dat is zeker niet ondenkbaar en dan heb je ineens 9 nieuwe spelers waarvan twee ex internationals, dat klinkt mij toch aardig als muziek in de oren.

Er is nog geen reden voor paniek. Zelfs ook niet als we deze week van NAC en NEC verliezen wanneer hetzelfde wordt getoond als tegen Almere. Over een week of drie zal de balans langzaam op gaan worden gemaakt. Ook dan kan er best nog gewacht worden op een buitenkansje, maar dan moet het raamwerk toch onderhand wel staan. Waarschijnlijk zullen een aantal van jullie het op dit moment compleet met mij oneens zijn, maar daar zijn we allemaal koppige Waalwijkers voor ;-).

11 reacties
 1. Erg positief stukje!
  En op ” gekrabd” na ook foutloos..
  – de Griek van Almere is n versterking.
  – de Argentijn van Netanya is technisch prima. Moeten we wel bij zeggen dat Netanya 1e divisienivo is
  – Lamprou is n versterking, maar net aan eredivisinivo
  – Wiel& Anita. Eerst tekenen, Eerst zien dan geloven
  – David. Onbekend, hopelijk n Goliath
  Jammer: Delcroix en Leemans
  Tekort: centrumverdediger, buitenspelers, spits minimaal.
  Verder: niet ingaan op die makelaars die 100 ‘ talenten’ aanbieden.

 2. Ik heb ergens gelezen en gehoord dat ze voor de spitspositie bezig zijn/ waren met Seuntjes van de Graafschap ( op hun forum, volgens mij) en ook in de wandelgangen de naam van Jan Arie van der Heijden horen vallen als centrale verdediger. Maar weet niet of iemand van jullie dit ook heeft gehoord, of kan bevestigen?

  1. Lees nu dat ze Kishna gaan proberen te halen ????.
   Lezen Frank, Mo en Fred stieķem mee hier ????
   Nou heren Mike vd Hoorn is ook transfervrij als jullie toch bezig zijn ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *