Analyse: Wat weten we na 2 oefenwedstrijden?

Spoiler alert: bijzonder weinig. Een beetje flauw misschien maar oefenwedstrijden van RKC zijn af en toe net het leven: probeer het zo veel mogelijk te relativeren anders is er de lol snel vanaf.

Zo ook op deze zomeravond in Almere. Kort voor de aftrap kwam er nog een lekkere bui over, het was rennen naar onze zitplaats, maar op een gloed nieuwe grasmat barstte 15 minuten later dan de bedoeling was deze oefenpot los. Wat je moet onthouden is dat het voor RKC nog precies een maand duurt voor de competitie begint en dat voor Almere nog maar twee weken is. Dat was het meest duidelijk in de felheid van de nieuwe aanvoerder Brian Koolwijk. In Kralingen zullen ze hebben gewild dat hij 1,5 jaar eerder zo fel was tegen RKC maar dat is een ander verhaal. Koolwijk stond telkens weer voor de scheids te zeuren, zette zijn collega’s neer en ging ook voorop in de strijd. De wedstrijd zou in eerste instantie twee maal 60 minuten zou duren. Door de afwezigheid van Quasten, Lutonda en Efmorfidis lukte het RKC niet om genoeg veldspelers op de been te brengen en is de totale wedstrijd met 15 min ingekort. Ja dat is misschien ook wel sprekend voor de huidige situatie.

Jeugdspelers en verdedigen
Bij RKC is de selectie nog verre van rond en dat betekent maar een ding: jeugdspelers. En nu zullen het gerust aardige gasten zijn en Jong RKC deed het vorig jaar prima in de beloften-competitie, maar het zijn bijna allemaal rondo voetballers. Bij de 1-0, de 3-2 en de 4-2 werd nog maar eens pijnlijk duidelijk dat de positionering bij het verdedigen bij een hoop jongens ontbreekt. En dat maakt de uitslag van de wedstrijd van gisteren ook niet zo belangrijk. De laatste 2 goals vallen terwijl je laatste linie er als volgt uitziet:

Vaessen/Grim

Langras – Meulensteen – v. Grunsven – Gaari/Nieuwpoort.

Dat lijkt op Melle na natuurlijk niet op hoe de verdediging er straks tegen Vitesse uit gaat zien. Die felheid die ik net benoemde van Koolwijk, dat missen onze jonge jongens ook. De enige die voor mij echt opvalt is El Haddouti. Bij buitenspelers moet je op de verrassing wachten en als hij de bal heeft wil er nog wel eens wat gebeuren.

Aanvallen
Het opbouwen was in het begin zeer moeizaam, dat komt ook omdat het vermoedelijk uiteindelijke middenveld ook nog niet samen gespeeld heeft. Het aanbieden en het vinden van de vrije ruimte van Nando Nöstlinger was ondermaats en dat kon onze nieuwe Israëlische aanwinst niet dicht lopen. Voorin blijft het bijzonder matig. Tahiri bewijst bij de 1-2 nog maar even dat de interesse van Besiktas terecht is. Bilate is een hele positieve en aardige kerel maar komt echt te kort. En dan helpt het niet dat je op links een Daneels hebt staan die gewoon handelingssnelheid mist. De veel kortere samenvatting is misschien nog wel dat het patroon voor de goal nog vrij hetzelfde is als vorig jaar waar. Tot 30 meter voor de goal is het prima maar daarna ontbreekt vooralsnog de creativiteit. En de creativiteit die we hadden probeerde donderdagavond voor de arbiragecommissie een afscheid te forceren.

Positiviteit
Was het alleen maar ruk met peren? Nee natuurlijk niet. Allereest hebben we weer eens een live potje van RKC gezien! Ikzelf miste wel tot 2 keer toe een tegengoal omdat ik cola was halen. De les die wij hier uit halen is natuurlijk de volgende keer proberen met bier. Misschien dat dat scheelt. Ook hebben we hebben nu voor het eerst Anita, Olsak en David in actie gezien. David beoordelen was moeilijk, hij speelde de laatste 20 min samen met de B/C-garnituur. Ook verwachten wij hem verder naar voren dan dat hij nu speelde. Anita hebben we 30 minuten met een wat betere opstelling kunnen bekijken en dat was zeer verfrissend. Waar bijvoorbeeld een Augustien nog de bal aan het controleren is heeft Anita de bal al richting de buitenspeler of de nr. 10 gespeeld. Hetzelfde geldt ook een beetje voor Olsak. Die is zo ontzettend rustig en vaardig aan de bal. Het gemakt waarmee hij een bal controleerd is voor RKC begrippen uniek. En hij weet er vaak voor te komen. Ik voorspel dat dit wel een speler gaat worden waar wij veel plezier aan gaan beleven!

Coronamaatregelen
Het was voor ons ook de eerste keer in een stadion waar je je aan de maatregelen moet houden. Ik wens iedereen (inclusief mijzelf) ontzettend veel succes dinsdag als we aantreden tegen NAC. Ik ben stiekem veel te fanatiek natuurlijk dus als Daneels weer ligt te pitten wil ik het hem toch even graag roepen. Maar verder was het helemaal prima. Houd je aan de afstand en dan zorgen we er samen voor dat het helemaal goed komt.

Overigens, mocht je nou ooit iets doen wat je nutteloos lijkt. Bedenk dan dat ze voor het kwartiertje tussen de twee originele ”helften’ een apart arbitrair duo hebben warm laten lopen. Ja echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *