Forum

RKCNu downtime, de ...
 

RKCNu downtime, de details

 Tim
(@tim)
Oprichter Programmeur Supporter

Zoals al geschreven in het nieuwsbericht, zijn we een aantal dagen offline geweest. In dit bericht geef ik graag (technische) uitleg over wat er precies gebeurd is.

Afgelopen dinsdagavond kwamen we er achter dat de site offline was. Uiteraard zijn we meteen gaan zoeken wat er precies aan de hand was. Al snel werd duidelijk dat de website geen verbinding kon maken met de database, een essentieel deel er van.

De manier waarop RKCNu is gebouwd is dat er gebruik wordt gemaakt van twee servers: Op de ene server staat de programmacode van de webpagina's die je ziet als je RKCNu opent, evenals de afbeeldingen en foto's die we op de site plaatsen. Op de andere server staat de database, de inhoud van de website. Beide gedeeltes zijn afhankelijk van elkaar en kunnen niet zonder elkaar werken.

Op dinsdagavond kwamen we er achter dat de server waarop de database staat slachtoffer was geworden van een DDoS aanval.

DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Met een DDoS aanval maken heel veel computers – vaak vanaf verschillende locaties ter wereld – verbinding met één server. De server is het doelwit: de mensen achter de computers proberen deze server traag te maken of in het ergste geval onbereikbaar te maken. Een dergelijke aanval veroorzaakt men door een server te overspoelen met webverkeer.

Omdat we hier nooit rekening mee hebben gehouden toen we de website startte, maakte we slechts elke 7 dagen een back-up van de database. Slim? Misschien niet, maar daar zit ook een kostenplaatje aan vast. RKCNu wordt gerund (en betaald) door vrijwilligers, waardoor we bijvoorbeeld geen advertenties hoeven te tonen. Dit heeft tot gevolg dat er bij het opzetten van de site is gedacht aan het kostenplaatje.

De DDoS aanval bleef voortduren, dus werd er besloten om een nieuwe database server in te richten en daar RKCNu naar toe te verwijzen, zodat de site weer online kom. Het probleem was dus echter dat we alleen een back-up hadden van een week geleden, maar we wilde niet te veel data verliezen.

Uiteindelijk hebben we de data tot afgelopen weekend terug kunnen halen. Zoals je gezien hebt is de nabeschouwing van Heracles-thuis helaas verloren gegaan, maar we hebben er voor gekozen om dit voor lief te nemen om de site weer online te krijgen.

We zijn geschokt dat er figuren zijn die een (simpele) site als RKCNu, volledig gerund door vrijwilligers, plat proberen te leggen. We gaan een aantal stappen inbouwen waardoor we in de toekomst beter kunnen handelen bij een dergelijk voorval, en hopelijk zelfs kunnen voorkomen. Dit heeft tot gevolg dat we de site een aantal keer een nacht offline gaat zijn. We doen dit bewust 's nachts, wanneer communiceren we binnenkort.

Mochten er nog vragen zijn beantwoord ik ze graag.

 

Citeren
Topic starter Geplaatst : 08/11/2019 9:04 am
(@pascal)
Lid

Inderdaad heel triest. Hulde aan de vrijwilligers die er alles aan doen om deze site levend te houden. 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 20/11/2019 11:45 am
Deel: