RKC opent seizoen met punt tegen FC Utrecht.

Sommige zullen na de apotheose van vorig jaar gedacht hebben, nu al weer? Voor andere kon deze dag niet snel genoeg komen. Het weekend waarin de eerste week van de bouwvak van Zuid-Nederland erop zit trapt de eredivisie af voor een nieuw seizoen!

Voor RKC is er veel veranderd maar ook veel hetzelfde gebleven. Sterkhoudes Meulensteen, Touba, Van der Venne en Odgaard hebben Waalwijk verlaten. Daarvoor in de plaats een hoop nieuwe spelers: van een huurling uit Spanje tot een middenvelder van Vitesse. Met een nieuw team, nieuw shirt en nieuw veld moet het vijfde achtereenvolgende jaar eredivisie afgedwongen worden.

En dat gaat het doen tegen FC Utrecht. De Domstedelingen proberen al jaren de traditonele top-3 aan te vallen. En gaan dat dit jaar doen met ook een flink vernieuwde selectie en staf. Van Rene Hake en interm-trainer Kruijs werden ingewisseld voor Henk Fraser.

(M)anfield
Op een veld dat bijna Engels aanvoelt trapte beide ploegen af. RKC doet dat in dezelfde opstelling als in de laatste oefenwedstrijd tegen Cambuur: het aanvallende trio bestaat uit aanvoerder Kramer, Bel Hassani en Daneels. Het begin is wel voor FC Utrecht wat meteen wil laten zien wie hier de baas is. Na een fout van Gaari krijgen ze ook een beste kans maar, af en toe, wonder boven wonder gaan de meeste ballen voorlangs.

Maar RKC laat zich niet kennen, nog voor het kwartier krijgt Daneels een grote kans als hij door Bel Hassani weggestoken wordt. Diezelde Bel Hassani krijgt daarna de bal bijna voor het inschieten, maar een FC Utrecht verdediger zit er nog tussen. Uit de daaruit volgende corner is het Dario van de Buijs die de afgeslagen bal vanaf een meter of 5 langs alles en iedereen in het netje legt.

Pegel
De voorsprong doet RKC duidelijk goed. Het vertrouwen binnen de ploeg groeit ondanks dat Utrecht blijft drukken. Lutonda, die na een jaar afwezigheid weer basisspeler is, en Gaari hebben het zwaar maar houden stand. Uiteindelijk, bijna uit het niets is het Bel Hassani die de boel op laat schrikken met een pegel in de verehoek. De bal kan niet verder naar rechts of hij ketst verkeerd van de paal af. Deze doet dat niet en opslag van rust staat RKC zomaar 2-0 voor. Absolute luxe.

Dost
Na rust grijpt Fraser in door Bas Dost in te bregen. Hij bewijst meteen zijn waarde door een afgeslagen bal van Boussaid binnen te tikken. Vaessen krijgt zijn vuisten nog wel tegen het harde schot maar de bal blijft in de doelmond hangen. Nog voor de klok het hele uur aantikt moet RKC ook al twee spelers wisselen. Daneels en Bel Hassani zijn moe gestreden en worden vervangen voor Antia en Lobete.

RKC heeft het daarna zwaar maar is niet kansloos, Adewoye mist een hele grote kans op de 3-1 uit een vrije trap maar ook Utrecht is via Dost weer gevaarlijk. En naarmaate de wedstrijd vordert wordt het spel steeds opener. De ingevalen Lobete valt op door z’n rappe dribbels en af en toe wat Spaanse theater.

Maar RKC houdt geen stand. 5 mintuen voor het einde kopt Dost Utrecht op gelijke hoogte. De slotfase is een spannende. Beide clubs krijgen nog flinke kansen op een driepunter. Oukili ziet een bal afgeslagen worden, Dost schiet een bal het Cruijf Court op, maar het mag voor beide ploegen niet baten.

Maar dat betekendt voor RKC wel de eerste punten van het nieuwe seizoen! Met de ruststand in het achterhoofd overheerst de teleurstelling, maar het is wel een resultaat waar je vooraf voor zou tekenen. Dit voorafgaande was al opgeschreven, maar het kwam ook zo uit Dario’s mond. Die we spraken na afloop in de catacombe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *