RKC doet zichzelf tekort in Leeuwarden

Het is RKC niet gelukt zich al veilig te spelen. RKC was in grote delen van de wedstrijd beter, had de kansen. Maar blijft uiteindlijk in de slotfase met een punt zitten.

De weg naar nog een jaar eredivisie ziet er sinds de overwinning van vorige week op FC Groningen voor ONS RKC een stuk rooskleuriger uit. De term: ‘We zijn er bijna’ is op zijn plaats, alhoewel we allemaal weten dat het bekende refrein eindigt met ‘nog niet helemaal!’. Waar vorige week alle andere concurrenten voor je speelden mag je nu zelf het weekend aftrappen. Soms is het een vloek soms een zegen. Zeker is dat puur volgens de wiskunde je sowieso de andere uitslagen van dit weekend af moet wachten.

Voor Cambuur kan dit de wedstrijd zijn waar het zich dan officieel veilig kan spelen. In de problemen gaan de friezen natuurlijk niet meer komen. Zelfs van play-offs mag nog gedroomd worden. Maar daar dromen nog 8 clubs van. Het is in een notendop wat er voor SC Cambuur nog op het spel staat.

Open wedstrijd
Het begin van de wedstrijd is open en daarmee ook leuk. RKC dringt aan maar Cambuur is het gevaarlijkst. De 400 mee gereisde supporters -die ogenschijnlijk allemaal kun Fairytale-kaartje voor vrijdag op ticketswap hebben moeten gooien- zien Uldrikis net niet in stelling kan worden gebracht omdat Vaessen ver vooruit keept.

In het restant van de eerste helft dringt RKC aan en krijgt ook kansen. Touba eindigt na een aanval over veschillende schijven voor de keeper en Oukili moet Stevens tot het uiterste dwingen om de bal uit het doel te houden van een meter of 18. Toch moet Shawn een keer ingrijpen als Kalon er vandoor gaat. Die is zo snel, die is niet op de brommer maar met de F-35. Maar voor rust scoren doen beide clubs niet.

Kansenparade
Na rust lijkt de wedstrijd compleet te ontdooien. Eerst denken we even dat Cambuur op voorsprong komt via Uldrikis, maar dat blijkt buitenspel. Nog geen minuut valt een voorzet van Van der Venne op de lat. En als Oukili bijna terugkoppend Kramer in stelling brengt begint het Cambuurstadion voorzichtig te morren.

En daar stopt het niet. RKC kan veel en vaak ruimtes benutten en speelt na 70 minuten nog steeds met hoge druk. Bakari krijgt een mega kans maar het is uiteindelijk Oukili die de 0-1 binnen schiet. Stokkers krijgt de bal aangespeelt, houdt twee man bezig en krijgt Kramer in balbezit. Michiel brengt een uitstekend spelende Oukili in positie die de bal via de keeper en Schmidt binnen ziet gaan.

Touba laat ons zweten
Een kwartier voor het einde zijn alle inspanningen bijna voor niets geweest als Touba een bal te kort terugspeelt en Uldrikis, de enige echt gevaarlijke voor Cambuur tot nu toe, er alleen vandoor kan. Een-op-een met Vaessen is de Let niet scherp genoeg en legt de bal aan de ‘juiste’ kan van de paal. Als je het ons vraagt. Even later maakt Büttner een overtreding op de hoek van het strafschop gebied. Vaessen en de net ingevallen Gaari kunnen ter nouwernood redden.

Bijna lijkt de buit binnen als, ook invaller, Mulder de bal binnen lijkt te koppen. De blik van de VAR gaat naar de heup van Kramer die bij de 2e paal de bal nog raakt. De VAR heeft echter wel een hele lange tijd nodig. De extra tijd in totaal is dan ook acht minuten.

Zij wel uit een corner
Ver in de blessuretijd valt dan toch de gelijkmaker. Als Vaessen nog met een absolte werelreflex de bal over de lat weet te tikken na een strak ingekopte voorzet, is hij kansloos na weer een inzet, maar dan vanuit een corner. De slotfase is nog wel hectisch, maar de opportunistische spel in de slotfase van Cambuur kan de verdediging van RKC maar een keer breken.

En daarmee eindigt de wedstrijd in een gelijkspel. Bij RKC heerst vooral het chagrijn na de wedstrijd. Ook de trainer was uitgesproken dat hij het vooral voor de jongens heel jammer vond.