RKC blufpokert zich naar punt in de Goffert

Nu storm Eunice ons land weer achter zich heeft gelaten kan het voetballen weer beginnen en de amuse van dit voetbalweekend is NEC-RKC. De clash tussen de suikerooms, het eeuwige lelijke eendje tegen ooit een lelijk eendje en twee, in de eredivisie, nog relatieve onervaren trainers. En dat allemaal in een prima gevuld Goffertstadion.

RKC zit voetballend in een prima fase van het seizoen. Waar kort na de winterstop nog 2 maal de volle buit werd gepakt is door persoonlijke fouten verloren van Willem II en Feyenoord. Het programma is er voor RKC geen makkelijke. NEC is voor de komende weken een van de ‘makkelijkere’ en RKC heeft thuis de NEC-formule weten te kraken. Een resultaat hier kan, met oog op de ranglijst, heel belangrijk zijn.

NEC beleeft op het veld een topseizoen. Het lijkt zich met twee vingers in de neus veilig te gaan spelen na promotie via de play-offs. Voor NEC liggen de uitdagingen vooral naast het veld. Het uitvak is al ingestort en er zijn serieuze twijfels over het dak van het stadion.

RKC opent de score
Het is vroeg duidelijk dat RKC voetballend de wedstrijd naar zich toe wil trekken en NEC dat vanuit de reactie gaat proberen. Daarin zijn de eerste 10 minuten toch voor NEC die al vroeg het strafschopgebied van NEC binnen weten te dringen. Na 17 minuten is het RKC wat een ingooi heeft halverwege de helft van NEC. Terwijl er een tweede bal in het veld wordt gegooid door publiek gaat het spel toch door. Van der Venne ontvangt de bal en kan eigenlijk vrij gemakkelijk 1-op-1 afronden; 0-1.Van der Venne doet dit na zijn eerste basisplaats sinds Go Ahead Eagles-thuis op 2 oktober vorig jaar.

RKC raakt de controle wel wat meer kwijt na dit moment. Het laat NEC vaker hoger op het veld komen. Dat met meer zelfvertrouwen gaat voetballen. Dit is duidelijk terug te zien in de balbezitcijfers: 26% voor RKC na 35 minuten spelen. Odgaard doet een gooi naar mooiste dribbel van het weekend. Hij degradeert tot twee maal toe een NEC-speler tot trainingspilon. Waaronder ervaren rot in het vak Márques. Zijn schot richt niks aan. Kort voor rust krijgt Odgaard nog wel een kans. Maar die wordt geblokt.

NEC gaat als een speer uit de kleedkamer
NEC weet na rust duidelijk wat het moet doen. En dat laat het de tweede helft ook zien. Na rust komt er een Gelderlandse wervelstorm richting het doelgebied van RKC die maar niet op lijkt te houden. Waar RKC de eerste helft begon met voetballen laat het duidelijk NEC aan de bal. Kort voor het uur wordt het open. Waar NEC het strafschopgebied van RKC blijft belegeren komen onze jongens er in de counter af en toe nog uit. Van er Venne lijkt de 0-2 binnen te gaan schieten tot hij ingehaald wordt door een verdediger.

Even later lijkt Ries zelfs ook de 0-2 binnen te knikken maar de keeper grijpt goed in. Kramer legt even later de bal terug op Odgaard die een teenlengte tekortkomt. Baretto laat de bal nog bijna tegen Jens aan vallen. Ook geen goal. Dit is voor de trainer ook het moment om weer wat te doen. Stokers voor Kramer en Bakari voor Ries. Het moet RKC wat frisser maken want een paar jongens ogen moegestreden.

Bloedstollend spannende slotfase
Met nog 10 minuten op de klok gaat de laatste fase van de wedstrijd echt beginnen. Die wordt meteen afgetrapt met een vrije trap van NEC op 25 meter van de goal. Deze gaat nog naast via de muur. Maar ind e 88 minuut is het toch raak. Een scherpe voorzet op de tweede paal wordt onderwijl aangeraakt. Vaessen geëlimineerd. Het is nog een paar keer carambole voor de goal maar RKC komt niet echt meer in het stuk voor.

En daarmee blijft het 1-1 en gezien het povere spel mag RKC daar blij mee zijn. Op voorhand is een punt hier niet slecht maar als je voor staat is het toch zonde.

Shawn Adewoye
Na de wedstrijd spreken we met de rechter centrale verdediger van dienst. Het interview met de sterkhouder achterin vind je hier onder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *