Een helft genoeg voor RKC tegen Fortuna

Het dessert van het eredivisie, net voor de interlandbreak, werd dit weekend opgediend door RKC Waalwijk en Fortuna Sittard. Een blik op de stand en de uitslagen van dit weekend leert ons dat een overwinning voor beide clubs heel belangrijk is voor hun eigen strijd tegen degradatie.

Fortuna voelt de hete adem van PEC Zwolle in hun nek dat in Heerenveen overduidelijk 3 punten pakte. Tegelijkertijd is het gat naar de veilige plek die nu Willem II bezet 5 punten. Voor een ploeg dat er pas 13 pakte is dat een mega gat.

Voor RKC betekend winnen vandaag een grote stap op de weg naar de ‘heilige’ 34 punten. Bij winst vandaag hoef je in 14 wedstrijden maar 8 punten te pakken. Het belang is daarmee duidelijk. RKC speelde in dezelfde opstelling als in Deventer. Wat betekend dat Stokkers, Kramer en Odgaard de aanval vormen.

Vroege voorsprong
Het duurt maar lieft 79 seconde en dan staat RKC al op 1-0 voor. Na matig verdedigen door de Limbo’s is het Gaari die 1-op-1 met de keeper uitermate rustig blijft en vanaf amper 5 meter rustig en maakt zijn eerste eredivisiedoelpunt. En vanaf dit punt zit RKC duidelijk in het zadel. Het weet te domineren, krijgt veel kansen, maar RKC maakt er te weinig af.

Voor de rust wordt het nog wel 2-0 als Odgaard Stokkers wegsteekt, Finn te weinig tempo maakt maar de meegelopen Kramer in de breedte aanspeelt. Voor Michiel is het kleine stiftje een koud kunstje.

Fortuna krijgt kleur
Na de rust verliest RKC het initiatief en kan Fortuna meer de aanval kiezen. Het is feller, sneller en krijgt kansen. Op het uur wordt Seuntjens weggestoken. Vaessen komt uit maar veroorzaakt een penalty. Diezelfde Seuntjens, schiet de penalty onberispelijk binnen.

Uiteindelijk is Fortuna wel de dominante kracht, maakt het aanspraak op een punt, maar ontbreekt het slotoffencief. Bij RKC ontpopt Dario Van den Buijs zich kort voor tijd nog tot vrije trappenspecialist. De ballen gaan er niet in maar zorgen wel voor gevaar.

En zo pakt RKC drie belangrijke punten en kan er over twee weken tegen Willem II een belangrijke slag geslagen worden.