Sparta en RKC in evenwicht

Op precies de helft van de competitie, na 17 wedstrijden, staat RKC op de gewilde plaats van minimaal 15e. Kleine kantteking is echter wel dat het gat naar de onveilige plaats maar 3 punten is. Genoeg maar minimaal. De tegenstander van vandaag staat twee plaatsen lager. Sparta Rotterdam, de club van Spangen zit in een lastige situatie. Het speelt niet heel frivol voetbal en er worden spimpel weg te weinig punten gepakt.

Voor beide clubs is dit de wedstrijd die de sfeer van de winterstop kan bepalen. De druk is flink en elke RKC’er zal het collectieve trauma delen dat deze wedstrijden vaker tegen dan mee vallen. Ook Oosting weet dat zulke ‘vechtwedstrijden’ RKC niet liggen en dus mag good old Mulder zijn opwachting in de basis maken. Kramer keert ook terug na een knie blessure en Shawn vervangt de door familie omstandigheden afwezige Touba.

Ku(ns)tgras
In de eredivisie worden ze gelukkig steeds schaarser maar op het Kasteel ligt nog zo’n lekkere kunstgrasmat met gemalen autoband. Eerste slachtoffer is het vleespetje van Smeets die een Harry Pottertatoeage overhoudt nadat hij doorrolt na een overtreding op hem van Büttner. De eerste kans is op dat moment al genoteerd. Odgaard raakt uit een onmogelijke hoek de paal.

Qua voetbal houdt het eerste kwart niet over. RKC probeert nog wel eens wat in een combinatie maar er lukt vrij weinig. Bel Hassani reageert voor de goal een keer vrij nerveus en een bal van Odgaard komt nergens terecht. Sparta kan gevaarlijk worden via Smeets als Vaessen een bal inlevert maar daar stokt het.

Beugelsdijk
Bij Sparta centraal achterin speelt het olijke duo Beugelsdijk-Vriends. En dat lijkt te leveren. Op slag van het halve uur valt werkelijk uit het niets de 0-1. Als Beugelsdijk de bal terug op zijn keeper wil spelen maar de bal veel te kort terug legt. Voor Odgaard is het een koud kunstje om zo’n bal 1-op-1 binnen te werken. RKC lijkt zich wat meer de wedstrijd in te voetballen.

Kort voor rust komt Sparta op gelijke hoogte nadat het olijke trio bij RKC het achterin af laat weten. Na een corner valt de bal over iedereen heen. Dan klinkt er een fluit signaal alleen lijkt de scheidsrechter dat zelf te kwalificeren als valse lucht want het spel gaat gewoon door. De terug ingekopte bal wordt vervolgens ingetikt door Van Crooij. Die staat vrij tussen maar 5 RKC’ers. Het is het laatste wapenfeit in een matige eerste helft die eindigt in 1-1.

Dieselmotor Mulder
Na rust wordt de tv-kijker getrakteerd op de statistiek van de week: in de eerste helft heeft Hans Mulder de meeste meters gelopen. Het duurt bijna 25(!) minuten tot RKC weer gevaarlijk kan worden. Een puike bal van Bakari wordt terug gelegd op Mulder die de 1-2 op z’n voet heeft. Vriends gooit knap zijn lichaam er voor. RKC appeleert maar in de herhaling zien we dat de Spartaan zijn knie gebruikte. En dat mag gewoon.

Dan besluiten beide trainers dat vers bloed de beste optie is. Bij RKC komen Stokkers, Wouters en Gaari erin. Even later Kuijpers en Azhil. Het is het start van alweer de laatste fase van de wedstrijd.

RKC begint dominater aan de laatste 10 minuten. Het krijgt eindelijk wat druk op de bal en Kuijpers krijgt een aardige kans als Stokkers de zelfveroverde bal terugspeelt. Te slapjes. Die Stokkers lijkt zelf nog de grootste kans te krijgen als hij 1-op-1 gaat met de keeper, die omspeelt, maar in een combinatie van onbalans en paniek de bal niet eens op goal krijgt. Het blijkt even later ook buitenspel.

Winterstop
En zo eindigd de wedstrijd in een gelijkspel en daarmee begint de winterstop. Niemand heeft hier eigenlijk echt wat aan. Namens de redactie wens ik alle lezers fijne feestdagen en een prettige jaarwisseling en hopen wij u allen terug te zien in het nieuwe jaar!