RKC niet meer dan drempel voor PSV opweg naar de koppositie.

Zondagmiddag stond het dessert van het eredivisieweekend op het programma. RKC – PSV kon qua niveau alleen maar meenvallen na de door Feyenoord verloren klassieker eerder die dag. Elke RKC’er zal de wedstrijden aan het begin van het vorige decennium nog op het netvlies staan. In drie jaar eredivisie werd drie maal thuis gewonnen. Sinds de laatste terugkeer op het hoogste niveau houdt met de resultaten niet over; er werd geen punt gepakt.

5-4-1
RKC begint met de vertrouwde vijfmansverdediging aan de wedstrijd. Voor hun spelen vijf vertrouwede namen, alleen Stokkers is de vervanger van Daneels. Het spel is in het eerste half uur duidelijk voor PSV. RKC geeft zich qua veldspel namelijk al vroeg gewonnen. Niet veel voetbal lukt en het wordt kort voor rust pas gevaarlijk.

Na een half uur is het is het al 0-1 voor PSV door een puike schot van Vertessen. RKC verspeelt de bal, Bakari wordt door Gakpo tot trainingspilon gedegrageerd en uit de rug van Büttner komt de invaller, PSV moest al twee maal vroeg wisselen, naar de bal en schiet hem onberispelijk achter Vaessen. Heel snel lijkt PSV de wedstrijd definitief te beslissen. Een bal op Vinicius wordt wel aangeraakt door een RKC-been maar niet bewust gespeeld. Het duurt even maar dan heeft ook super-VAR Sander van de Struijk (de man van Utrecht-thuis vorig jaar) het goed ziet en de goal afkeurt.

Zoals geschreven wordt RKC kort voor rust gevaarlijk. Na hoog overleg van 2 minuten tussen Ilians en Büttner schiet laatst genoemde de bal bij Drommel in de handen. Ook waait er nog een corner over de achterlijn voor een RKC’er de bal op de lat kan koppen. En zo eindigt de eerste helft in 0-1.

Penalty
Na rust duurt het niet lang of PSV kan de voorspring al verdubbelen. Mwene gaat met alle liefde naar de grond als Meulensteen wat lomp zijn heup in de lijn van de bal draait. Zo’n penaty die er volgens de regels wel een is, maar niet zo voelt. Voor international Gakpo is de penalty een koud kunstje. Het is voor RKC wel het moment waarop hetuit de kast komt als voetbalclub. Het begint wat meer te voetballen en laat wat meer ruimte. PSV is niet voor niks de koploper van Nederland en gaat van deze ruimtes gebruik maken.

Het is Mwene die bijna vanaf de achterlijn de bal onderkant lat binnen weet te schieten. Een raar moment waar Vaessen al de voorzet gaat afwachten en zijn hoek openhoudt en Büttner omspeelt wordt. 0-3. Na 70 minuten volgt ook de 4e voor PSV als Vertessen een afgelagen corner terug op goal schiet en deze plots binnen valt.

Odgaard niet voor niets gekomen
RKC krijgt zowaar wat kansjes. Het is uiteindelijk Odgaard die weet te scoren na een goede voorzet van Büttner. De Deen kan hem bij de tweede paal achter Drommel schieten. Na de wedstrijd spreekt Flynn nog even met Stokkers. Flynn met Fin.

En zo zit de wedstrijd die toch voelt als een tandartsbezoek er weer op. Donderdag wacht een belangrijke wedstrijd bij en tegen Sparta waar je de sfeer in de winterstop kan maken en breken. Die wedstrijd voelt dan weer als een niersteen. En dan doel ik vooral op het gevoel wat je aan over houdt als het goed afgelopen is. Tot donderdag!