Voorbeschouwing RKC – FC Twente

De laatste week van de competitie is aangebroken. De week waarin beslist gaat worden wie er in blijft, wie de play-offs tegen degradatie in moet en wie er direct degradeert. Morgen lijkt een cruciale dag te zijn voor iedereen onderin en we zouden morgen aan het einde van de middag een klein feestje kunnen bouwen wanneer alles in ons voordeel uitpakt. Eerst moeten we nog wel voetballen: Om 14:30 wordt er in Waalwijk afgetrapt tegen FC Twente.

Afgelopen weekend leken we in de eerste helft na een snelle achterstand orde op zaken te stellen en goede kans op een overwinning te maken, maar uiteindelijk mochten we nog blij zijn met een punt na een achterstand in de 79e minuut. Door een late penalty werd het 3-3 tegen VVV in Venlo.

Doordat we een punt pakte lijken we veilig voor directe degradatie, tenzij er gekke dingen gebeuren: VVV moet winnen bij Ajax en ook ADO moet twee keer winnen voor zij ons kunnen passeren op de ranglijst. Het blijft ongekend spannend onderin, daarom pakken we nog een keer de volledige stand er bij:

De stand na 32 speelrondes in de eredivisie

Zoals je ziet staat alles onderin zo dicht mogelijk als maar zijn kan bij elkaar, al hebben wij een puntje extra lucht. Daarnaast hebben we ten opzichte van onze concurrentie een veel beter doelsaldo, wat ook nog wel eens voor de beslissing zou kunnen gaan zorgen. Er zijn morgen een aantal scenario’s mogelijk, waar ik graag even met jullie doorheen loop.

Daarom pak ik er ook nog even het programma bij van morgen. Daarbij dient gezegd te worden dat alle wedstrijden tegelijk worden afgetrapt om 14:30.

RKC Waalwijk – FC Twente
Willem II – ADO Den Haag
FC Emmen – sc Heerenveen
Ajax – VVV-Venlo

Het is heel simpel, mochten we morgen winnen van FC Twente, dan zijn we (afhankelijk van de uitslagen elders officieus of officieel) veilig. We zouden dan op 30 punten komen en zelfs bij de meest ongunstige uitslagen elders (winst Willem II en FC Emmen) zou het gat met plek 16 dan 3 punten blijven met een veel beter doelsaldo.

Bij een gelijkspel of verlies tegen Twente zijn we afhankelijk van de uitslagen elders, want ook dan zou morgen al een beslissing kunnen vallen. Bij een overwinning van Heerenveen in Emmen en wanneer ADO punten morst tegen Willem II (doormiddel van een gelijkspel of verlies) kan de vlag ook uit. Ook dan lijken we niet meer in te halen, behalve als Emmen het doelsaldo (dat op dit moment op 14 in ons voordeel staat) weet goed te maken. Ook als wij gelijk spelen en FC Emmen ook, zijn we er.

Wanneer we verliezen en Emmen (en ADO) weten te winnen, dan komt alles neer op de laatste wedstrijd van het seizoen, aankomende zondag in Rotterdam tegen Feyenoord. Maar de opdracht is simpel: nog één keer alles geven, een overwinning pakken op Twente en lijfsbehoud lijkt een feit.

Dan FC Twente: De ploeg die twee jaar geleden samen met ons promoveerde naar de eredivisie begon erg goed aan het seizoen. Toch is het verval na de winterstop groot voor de Tukkers. Zo stond FC Twente in de stand van de 1e seizoenshelft op een knappe 7e plaats, maar als we kijken naar de stand van de 2e seizoenshelft staat FC Twente 17e met 10 punten uit 15 wedstrijden en houden ze alleen VVV onder zich.

Toch hoeven de Tukkers zich geen zorgen te maken om degradatie zoals wij: Mede door die zojuist genoemde goede eerste seizoenshelft staan ze met 38 punten uit 32 wedstrijden op de 12e plek en lijken ze uit gevoetbald. Play-offs voor Europees voetbal kunnen ze niet meer halen en ook degraderen kunnen ze niet meer.

FC Twente is een ploeg die ons de laatste jaren over het algemeen goed ligt. In Waalwijk werd er in de eredivisie 25 keer tegen de Tukkers gespeeld, waarvan we 14 keer wisten te winnen, 8 keer gelijk hebben gespeeld en slechts 3 keer hebben verloren. De laatste 6 eredivisie wedstrijden tegen FC Twente (uit en thuis) hebben we niet verloren. Eerder dit seizoen wisten we in Enschede met 0-2 te winnen en ook vorig jaar, in het seizoen waarin we slechts 4 keer wisten te winnen, werd er gewonnen van FC Twente. De samenvatting van die wedstrijd vind je hier onder.

Samenvatting RKC – Twente 2019/20

De wedstrijd van morgen staat onder leiding van de heer Van den Kerkhof. Hij floot dit seizoen twee keer eerder een wedstrijd van ons: De kansloze nederlaag in Alkmaar tegen AZ (3-0) en de wedstrijd in Heerenveen (1-1). In totaal floot Van den Kerkhof 80 eredivisiewedstrijden.

Hij wordt bijgestaan door de heren Honig, Goossens en Kooij. De VAR morgen is de heer Gerrets. Hij floot tot nu toe slechts 3 eredivisiewedstrijden in zijn carriere, waaronder de wedstrijd in Waalwijk eerder dit seizoen tegen Fortuna (1-2).

Doordat alle wedstrijden morgen tegelijk om 14:30 beginnen, heeft ESPN niet genoeg kanalen om alle wedstrijden op TV uit te zenden. Daarom is de wedstrijd tegen FC Twente niet op TV te zien, maar wel via ‘ESPN Watch’. Dat is een stream op de site van ESPN en in de app van ESPN, waardoor de wedstrijd toch te volgen is, al is het niet ideaal.

Om die reden gaan wij morgen samen met onze vrienden van Langstraat opnieuw 90 minuten lang live de wedstrijd verslaan op Langstraat FM, zoals we dat eerder dit seizoen deden tegen Cambuur en Ajax. Schakel dus iets voor 14:30 in op Langstraat FM om de wedstrijd in zijn geheel te horen (en vanuit een RKC-supporter perspectief!).

Morgen wordt een cruciale dag in lijfsbehoud. Ik heb al meerdere keren dit seizoen geschreven dat een wedstrijd erg belangrijk is en cruciaal is, dat ging meestal mis, maar laten we hopen dat we nog één keer alles kunnen geven en de wedstrijd morgen winnend afsluiten, zodat we (hopelijk) volgend jaar weer naast elkaar met een biertje in de hand in het Mandemakers stadion naar een eredivisiewedstrijd kunnen kijken.

Tot morgen!

4 reacties
  1. Leuke voorbeschouwing. Kleine aanvulling die ik in de scenario’s mis.

    Ervan uitgaande dat VVV niet gaat winnen in de Arena. Zolang Heerenveen op een gelijkspel (of meer) staat in Emmen volstaat morgen ook een punt. Heerenveen hoeft niet persé te winnen, zolang ze maar niet verliezen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *