RKC geslaagd voor cursus: ‘”Hoe help ik mijn concurrent terug in de strijd?”

De opener van het Eredivisieweekend was RKC-ADO. Vooraf waren de verwachtingen aan beide kanten hoog gespannen. Bij winst kan RKC op 8 punten van ADO komen en zo met een comfortabele voorsprong die drukke Januarimaand te beginnen waarbij genoeg concurrenten zullen volgen. Toch moet RKC gehavend aan de wedstrijd beginnen. Met Ola John, Cyriel N’gonge en ook Tahiri moet RKC drie basisklanten i.v.m. blessures laten schieten. Hun vervangers zijn de teruggekeerde Efmorfidis en vaste invaller Daneels.

Bij ADO Den Haag was het deze winterstop alle hens aan dek. Met Janmaat en Vejinovic werden 2 ervaren spelers gehaald die vandaag ook nog eens startten. Nu gaan er al verre gaande geruchten dat ook Ferdy Druijf en Nasser El Khayati zich bij de Hagenaars gaan aansluiten op korte termijn. De afstand tussen RKC en ADO is dus echt belangrijk.

Voor de wedstrijd werd kort buiten het stadion een 2e oud&nieuw gevierd. Een hoeveelheid vuurwerk waar zelfs de Wok of King in Loon op Zand nou voor zou passen. Het werd vervelender toen ADO supporters ook binnenkwamen onder Hoekie EE en nog even achter de goal ADO aanmoedigde. Helaas werd er ook aan het doek getrokken wat ter ere van Henk van Delft is opgehangen wat daarmee beschadigd is. Treurig.

Eerste helft
RKC begint met vrolijk voetbal. Efmorfidis laat meteen zien dat hij terug is. Toch is het ADO wat het eerste schot mag lossen. Na ruim een kwartier komt ADO op voorsprong via Boy Kemper die na een matig weggewerkte corner helemaal vrij staat en fraai binnen schiet. 0-1. Uit fustratie pakt Antia nog een gele kaart waardoor hij geschorst is tegen Heerenveen. RKC probeert zich te herpakken. Na ongeveer 25 minuten belant een bal op een arm/schouders van een ADO speler. VAR beoordeeld dit als geen penalty. Daarmee is hij het eens met de scheidsrechter. In de daaropvolgende ingooi verliest RKC na 2 seconde al de bal. Exemplarisch voor het eerste half uur.

In het resterende kwartier is de 0-2 dichterbij dan de 1-1. RKc blijft maar vrije trappen en corners weggeven. Precies wat ADO wil. Via kramer komt ADO heel dicht bij maar Kostas ligt in de weg. Op slag van rust krijgt RKC een vrije trap net naast de 16. Bal wordt bij de 2e paal uit getikt. Het was het dichts wat RKC bij de goal is geweest in de eerste helft.


Tweede helft
Tweede helft begint RKC wat vrivoler. Het dringt wat aan en ADO kan eigenlijk alleen maar via de counter gevaarlijk worden. Na een uur is het voor Efmorfidis gedaan. Zijn vervanger is Sow. Kort daarna krijgt Richard de bal goed voor z’n linker, helaas vliegt de bal hoog over. Bijna meteen volgt een megakans waarbij zowel Stokkers en als Van der Venne een paar centimeter tekort komen. Ook Quasten mag een keer aanleggen na een geblokt schot van Sow dat voor zijn voeten terecht komt.

Het slotoffensief van RKC werd ingeluid met een dubbele wissel. David Min mag invallen voor Azhil en Lutonda komt voor Quasten. Het startschot is een bal uit de draai van Sow waar keeper Koopmans kan op kan redden. Stokkers maakt even later nog een goal die buitenspel gegeven werd. Helaas werd het geen Waalwijks-kwartiertje. Een schot van Bakari wordt knap gepakt door de keeper en uit een laatste vrije trap schiet Lutonda een bal in het zijnet.

En zo helpt RKC ADO gigantisch in het zadel. Een vernieuwd team dat wel wat zelfvertrouwen kan gebruiken wint na 30 minuten beter te zijn en daarna 60 minuten tegenhouden en via de counter gevaarlijk worden. Het comfortabele gat naar degradatie is geslonken van 8 naar 5.

Na de wedstrijd
Kansen genoeg, zo zag ook Fred Grim. Die dus wat teleurstellingen te verwerken had toen in de loop van zaterdag definitief duidelijk werd dat Ngonge en Tahiri niet mee konden doen. Ngonge liep overigens wel op krukken door het hoofdgebouw. Toch is zijn meedoen donderdag niet uitgesloten, het zou wat drukpijn kunnen zijn. Als we vragen of misschien een ander systeem wordt overwogen om zo vooral het niveau van ervaring hoog te houden antwoord Fred nee. “Nee dat is geen overweging geweest, we hebben de spelers nou eenmaal aangetrokken op het systeem 4-3-3. [….] we trainen op dit systeem. En ik heb simpelweg de spelers er nu niet voor. Als ja Azhil niet op zou willen stellen zoals in jouw bewering kom ik een middenvelder tekort.”

Melle Meulensteen is ook aangeslagen. “We beginnen niet sterk genoeg, het is gewoon te slap. Als je dan die passing niet sterk genoeg is krijg je ADO niet lekker onder druk.” Maar dat is toch een aanvallend probleem? De eerste 20 minuten staat het ook niet lekker? “Ik zou die goal nog even terug moeten kijken, maar we gaan daar met de video analist sowieso naar kijken. En als je dan de volgende keer een situatie herkend kun je daar op anticiperen.”

1 reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *