RKC begint uur te vroeg aan winterstop

Dinsdagmorgen kwam het bericht naar buiten dat ‘Mister RKC’ Henk van Delft is overleden op 83 jarige leeftijd. Aan het uitvak hing een doek wat last minute nog gemaakt is door supporters met de tekst: “R.I.P. Henk 1947-2020”. Ten ere van Henk speelde RKC met rouwbanden en werd er een minuut stilte gehouden.

Personele problemen
Op personeel gebied had RKC de enige problemen. Met Touba en John zijn twee sterkhouders afwezig. RKC begon heel sterk aan de wedstrijd en wist Fortuna bij de keel te pakken. Na een klein momentje in het begin van de wedstrijd, waar Quasten hand maakt en een vrije trap volgt, neemt RKC de touwtjes stevig in handen. Een tandem Daneels/Van Der Venne ontstaat zelfs en worden tot twee maal gevaarlijk. Van der Venne komt 1-op-1 met de keeper maar schiet voor langs. Kort daarop wordt Daneels geblokt in het strafschop gebied. De scheidsrechter twijfelt wel nog even maar besluit geen penalty te geven. Na 15 minuten steekt Ngonge Stokkers weg die niet verzuimt te scoren en daarmee het overwicht omzet in een voorsprong.

In de eerste 30 minuten schiet RKC 8 maal op goal. De gehele wedstrijd daarna nog maar een keer. Daarover later meer. Maar RKC laat zich van de wijs brengen en laat het heft bij Fortuna. Nog voor rust krijgen de Limburgers twee mega kansen waarvan er zelfs een wordt benut. Mogelijk buitenspel wordt afgewezen door de VAR dus de goal blijft staan. Het werd op het veld al wat vervelender. In de spelerstunnel, zo was te horen, was het ook niet gezellig. Laten we het daar maar ophouden.

Gele Kaart
In de tweede helft komt Fortuna, met de ingevallen Hansson, sterker uit de kleedkamer. Nieuwpoort laat zich in de luren leggen door Polter die de bal maar net over schiet. RKC lijkt even met een man meer te komen als Janssen een diepe bal wegslaat. De scheidsrechter houdt echter de 2e gele kaart voor Janssen in zijn zak. Onbegrijpelijk. Het wedstrijdbeeld veranderd daarna ook niet. Fortuna krijgt de kansen. Bij RKC weten ze bijna geen ballen naar elkaar te spelen op de helft van de tegenstander. Fortuna krijgt kans na kans.

Kort voor het laatste fluitsignaal komt Fortuna via Semedo op voorsprong na een verkeerd ingeschatte bal door Lamprou. Lamprou die eerder nog 1-op-1 met Polter de bal weg weet te werken. Extra zuur. Toch krijgt RKC nog een kans op de 2-2 via Damascan die niet de goal maar een Fortuneese voet raakt.

Anas Tahiri
Na de wedstrijd spreken we met Anas. Die duidelijk teleurgesteld is. “We wisten dat het hier een moeilijke klus zou zijn, een vechtpot, dat is wat Fortuna wil. Op zo’n veld is het moeilijk voetballen, het is moeilijk om ons spel te laten zien. Maar ik denk dat we de eerste 20 min aardig beginnen. Daarna krijgen we goals tegen waar we wel aan moeten werken.”

Wat uitgezoomd op het hele verhaal is er optimisme. “Deze wedstrijd snel vergeten, we hebben nu al bijna net zo veel punten dan vorig jaar en we zijn nog niet eens op de helft. Nee gaat goed komen” op de vraag over zijn toekomst laat Anas zich niet in de kaarten kijken: “Ik focus me nu nog op RKC, in de eredivisie blijven is het belangrijkste. De club, de stad en iedereen verdient dat. Volgende maand ga ik weer zitten met Frank en Mo. We zullen zien wat er gaat gebeuren. Maar het belangrijkste is niet het individu.”

Ik ben het daar niet helemaal mee eens maar er is gelukkig nog gesprek.