Analyse: NEC – RKC

Zaterdag 22 augustus stond al weer de vierde oefenwedstrijd op het programma. Dit keer was RKCNu wederom ter plaatse en sprak na de wedstrijd ook nog even met de trainer!

Een basisopstelling
Toen we de opstelling in onze hand kregen geduwd werd meteen duidelijk dat RKC met de 11 beste fitte spelers in de selectie zou spelen. Efmorfidis, Quasten en Van de Wiel zijn nog niet fit genoeg of geblesseerd. Olsak kwam daar voor deze wedstrijd bij. RKC speelde in een 4-3-3 opstelling met de punt naar voren waarbij Tahiri wat meer Box-to-Box speelde.

Lamprou
Gaari – Meulensteen – Nieuwpoort – Lutonda
Anita – Tahiri
Van der Venne
Daneels – Bilate – Bakari

Wat RKC in de eerste helft op de mat legde aan veldspel was nog niet zo matig. Het was leuk om te zien dat Anita zich duidelijk liet inzakken tot een soort van 3e centrale verdediger waardoor de backs heel hoog op konden schuiven. Zou kan de snelheid van Gaari en Lutonda benut worden doordat ze dan als een soort extra buitenspelers kunnen dienen. Maar genoeg ge-“Pieter Zwart“-t. Ondanks aardig veldspel was het vanaf 30 meter voor de goal weer bijzonder matig. En dat is toch een voortzetting van vorig seizoen. Flauw gezegd kun je Daneels de meest constante speler noemen aangezien helemaal niks echt lukte. Maar ook aan de andere kant kon Bakari tot mijn teleurstelling ook geen potten breken.

Bij Bilate heb ik het idee dat er steeds meer berusting in komt dat het hem niet gaat worden zo. Ik begin me ook een beetje zorgen te maken over Anita, hij stond bij de 2-1 lucht te dekken terwijl z’n tegenstander de bal op de arm van Nieuwpoort speelde. Chris David speelde al helemaal een ongelukkige wedstrijd met veel balletjes breed. In zijn verdediging was het aantal mogelijkheden vooruit zeer beperkt met wederom de B-garnituur. Positief vond ik Van de Venne. Eindelijk werd hij eens gebruikt op de manier zoals ze hem in Deventer gebruikte: dieplopen, aanspelen, afleggen, scoren.

Grim
Na de wedstrijd kregen we nog de mogelijkheid om een praatje te maken met Fred Grim die zich door het 4e verlies in de voorbereiding niet van de wijs liet brengen: “Ik kijk meer naar het spel dan naar het resultaat. Ik ben immers realist. We spelen met veel jongen die vorig jaar nog in Jong RKC speelde. Dit zijn voor hun leermomenten. Daar maak ik me niet zo druk over.Je probeert je aanvallende en verdedigende ideeën over te brengen en ik zie toch dat de jongens daar mee bezig zijn en zelfs stappen in maken.”

Het risico van het gebruik van proefspelers onderschrijft de trainer ook: “We hebben een goed gevoel bij de jongens maar we moeten afwachten of ze er met de club uit komen. We hebben ook een kleine selectie, normaal heb je 25/26 man tot je beschikking ik kom nu nog niet tot 22. Er is in ieder geval geen paniek. Dat kun je ook wel zien.”

En het hele verhaal Sow helpt dan ook niet mee. Ondanks dat er een tekort aan scorend vermogen is gaat Sow in eerste instantie niet meer op trainingskamp naar Garderen: “Als je zolang niet getraind hebt en geen onderdeel van de groep bent, dan lijkt mij dat vooralsnog niet verstandig”. Op de vraag of hij al een belletje van Erik Gudde heeft gehad(je kunt er maar naar gevist hebben) antwoordde hij: “haha, ik zie een hoop namen, dat zal de oplossing wel zijn.”

En nu?
Het moge duidelijk zijn dat de opdracht voor Allach en Van Mosselveld onveranderd flink is. Iedereen heeft er zo z’n eigen lezing over maar het gemiddelde is toch wel een speler of 6 die RKC nog moet halen, wil er een eredivisiewaardig team staan op 12 september tegen Vitesse. Tot die tijd blijft het afwachten en hopen dat ze daar op het Mandemakers Stadion nog iets uit de hoge hoed weten te toveren.

1 reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *