Sow en RKC ontmoeten elkaar voor arbitragecommissie

Donderdagavond 13 augustus stonden RKC en Sow dan eindelijk tegenover elkaar voor de arbitragecommissie. Nadat, zo bleek tijdens de zitting, het niet op komen dagen van Sow op de eerste training een verdere stap was in het arbeidsconflict tussen Sow en RKC. Beide partijen vertoonde zich tot op de tanden bewapend voor de arbitrage commissie.

Mocht je nou precies willen weten hoe eenzijdige opties in contracten in elkaar zitten lees dan vooral onderstaand bericht eerst.

Sow
De avond werd afgetrapt door kamp Sow, zij zijn ten slotte de partij die het beroep heeft aangetekend. De kern van hun beroep is dat zij vinden dat de optie die gelicht is in het contract van Sow niet rechtsgeldig is. Zij hebben daarvoor een paar argumenten:

  1. De optie in het contract is al vroeg gelicht, op 26 maart 2019. Waarom begin januari eerst een optie in het contract bedingen en dan nog geen 2,5 maand later die optie al lichten? Zo zou een club misbruik kunnen maken van het opnemen van zo’n clausule in zo’n contract.
  2. De berekening van het salaris wat hij zou moeten ontvangen is volgens kamp Sow niet goed. Door het promoveren van een jaar geleden plus de verhoging die plaats zou moeten vinden door zo’n gelichte optie zou dat hoger moeten liggen dan dat nu het geval is.
  3. Er is geen voordeel meer voor Sow (dat is een van de voorwaarden van een eenzijdige-optie). Aangezien er in de afgelopen tijd zoveel is veranderd m.b.t. de situatie van Sow heeft (hij heeft zich in de belangstelling gespeeld van een aantal clubs), is er geen voordeel meer voor Sow in het lichten van de optie, aangezien hij ergens anders ’10 tot 12x meer’ kan verdienen.
  4. RKC wil niet praten over een eventueel vertrek. Zowel begin juni niet als nu niet. Bij een nieuwe club zou Sow veel meer kunnen verdienen. Er wordt zelfs gezegd tot 10 maal meer.dan hij nu bij RKC zou doen.
  5. Terwijl dat deze zaak liep liet RKC aanvoerder en een van de meest spelende spelers Rienstra gratis de deur uit lopen naar Griekenland. Waarom wordt dan een minder belangrijke speler dwars gezeten?

In het tweede termijn herhaalde de advocaat/zaakwaarnemer Mr. Weezenberg bovenstaande en voegt er aan toe dat in zijn mening er te veel macht bij de clubs komt te liggen als zulke opties in stand blijven. Ook zou door de prestaties van Sow de situatie dermate zijn veranderd dat ook daardoor de optie niet rechtsgeldig moet blijven: “Sylla heeft het zo goed gedaan dat er een wijziging van omstandigheden heeft opgetreden waardoor een eenzijdige optie geen stand meer houdt.”

De beurt is aan RKC
Daarna trapte de advocaat van RKC zijn betoog af. Hij begon met een berekening waaruit volgens RKC blijkt dat er wel degelijk spraken is van een salaris verhoging. Dit is volgens RKC geen reden om de optie onrechtmatig te verklaren. Ondanks het niet trainen (dus werken) van Sow in juli is hij toch netjes uitbetaald. Als hij er zo van overtuigd is dat zijn contract niet meer geldt, waarom is het salaris over de maand juli dan niet terug gestort en wordt er nog steeds getankt op de tankpas? Daarnaast voelt RKC zich onder druk gezet met deze gang naar de arbitragecommissie om een eventuele transfer te forceren.

Het tweede termijn antwoordt RKC vooral op wat het kamp Sow verder nog te melden had in het 2e termijn en reageert met dat volgens RKC KAS Eupen niet een veel betere stap is. Van onderkant eredivisie naar 13e in de Belgische competitie zou geen stap omhoog zijn. RKC gaat dan wel voorbij aan het feit dat er bij KAS Eupen een filantroop zich gemeld heeft die spelers haalt voor bijzonder hoge salarissen.

Geld
En daar ligt zeer waarschijnlijk (ja tot zover de keiharde observaties) de zwaarst onderliggende reden om deze zaak aan te spannen. Sow en zijn zaakwaarnemer proberen alles in het geding te brengen om onder het RKC-contract uit te komen om flink te cashen. De houding die ze ontvingen van RKC is waarschijnlijk dermate star geweest, Mo Allach heeft een duidelijke nee verkocht, dat dit circus makkelijker of lucratiever is dan eruit te komen met de club of de clubs er samen uit te laten komen. Overigens lijkt er een punt van discussie te zitten omtrent de bereking van het salaris van Sow, maar dat is nogal zware kost dus dat laten wij verder aan de arbitragecommissie. Uitspraak volgt in ieder geval voor eind augutus en zeer waarschijnlijk binnen een week, waarna wij hier uiteraard weer verder over zullen berichten.

Meer info / Liveblog
Wij waren aanwezig bij de zitting in Zeist en hielden een liveblog bij. Heb je deze gemist, of wil je nog eens op je gemak teruglezen wat er nu precies allemaal gebeurd is? Dat kan! We laten hem nog even staan op deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *