Analyse: De opdracht van RKC

Nu alle stofwolken van het afgelopen seizoen zijn gaan liggen, de KNVB druk bezig is met het deltaplan en RKC inmiddels afscheid heeft genomen van de huurspelers en de spelers wiens contract afloopt is het eindelijk weer eens tijd om vooruit te kijken. Wie ligt er vast? Wat moet er bij?

RKC gaat werken met één grote selectie waarbij ze inzetten op persoonlijke ontwikkeling. Dat betekent dat er voor elke positie een drietal spelers gezocht zal worden: twee spelers die concurreren voor een basisplaats en een talent.

Nr. 1 | Keeper
Te veel goals tegen dat is toch wel een van de conclusies die na afgelopen seizoen getrokken mag worden. Een korte blik op de statistieken leert ons dat RKC veel meer goals tegen kreeg dan expected goals against. (60 Ga vs. 49.1 xGa) Als dat gelijk is zou een keeper net zo presteren als zijn concurenten maar dit verschil leert ons dat er hier nog veel te halen valt. Het afgelopen seizoen heeft vrijwel het hele seizoen Etienne Vaessen op goal gestaan. Het is daarmee vrij logisch dat RKC opzoek gaat naar een keeper die minimaal net zo goed is als Veassen. De derde plek is ook al ingenomen met Mike Grim.

Nr. 2 & 3 | Centraal achterin
Met een expected goals against van 49.1 deed de verdediging het niet slecht t.o.v. de concurentie. RKC staat daarmee 15e van de eredivisie. Maar met Hannes is toch een speler vertrokken die over de breedte het beste scoort: Hij staat hoog in aantal passes, heeft een hoog aantal intercepties en werkt het vaakst een bal weg. Het is ook niet bijzonder dat ze het bij Anderlecht toch willen gaan proberen met hem. Naast Hannes stond vaak Hans en die komt op alle bovenstaande kwaliteiten vaak te kort t.o.v. Hannes. Melle kon in de wedstrijden die hij speelde wel met de cijfers van Hannes mee. Het doel zal dus vooral zijn om twee centrale verdedigers aan te trekken met de focus op een of twee linkspoten.

Nr. 4 & 5 | Back’s
Met Paul Quasten op links lijken we de eerste speler tegen te komen die op een basis plaats mag rekenen. Naast een goede indruk spreken ook de cijfers in zijn voordeel. Het enige probleem op links is zijn blesure gevoeligheid. Alleen daarom al zal een gelijkwaardige vervanger aangetrokken moeten worden. Of heeft RKC die al binnen? Ook Bakari kan prima met Paul’s cijfers mee maar is en blijft een buitenspeler. Op rechts is het nog vrij leeg. Gaari wist dit jaar niet echt te overtuigen en mag het gaan uitvechten met de ook daar nieuw aan te trekken back.

Nr. 6 & 8 | Controleurs op het middenveld
Op het middenveld valt de grootste slag te slaan. Zowel in aantal spelers, het bovenstaande figuur is vrij leeg, maar ook in kwaliteit. Als je naar de cijfers van Leemans kijkt zijn die opbouwend prima, samen met Spierings wist hij gemiddeld de meeste key passes af te leveren en staat daarmee in de RKC selectie op flinke afstand van de rest. Defensief houdt het echter niet over, daarvoor werd vaak Rienstra opgesteld. Rienstra laat alleen in de cijfers wel zien die defensieve taak niet geheel vlekkeloos in te vullen. Geen speler van RKC werd zo vaak voorbij gelopen als Daan en dat wist hij niet goed te maken met ingrijpen of tackles. Succes komend jaar zal voor een groot gedeelte op deze plekken bereikt moeten worden, in de vorm van een echte controleur op 6 en een loper die de key pass statistieken van Leemans kan evenaren. Het scenario dat Leemans terug komt kan nog steeds, in Zwolle staan ze niet te springen om hem te behouden, maar de RKC-CAO is wel een stuk lager dan die van PEC op het moment dat Clint daar tekende. Daarbij is het ook de vraag wat RKC gaat doen met Nöstlinger en Baggerman. Beide hebben geen minuut gemaakt in de eredivisie en Baggerman was afgelopen seizoen zelfs verhuurd aan TEC wat uitkomt in de 2e divisie.

Nr. 10 | Aanvallende middenvelder
De schoenen van Spierings zijn niet gemakkelijk te vullen, dat is wel gebleken. De cijfers die Spierings overlegt zijn de beste van het hele team. Alleen op aantal schoten weet Richard van de Venne beter te scoren. Verder weet Richard nog weinig indruk te maken. Een echte 10 die het moet hebben van een loopactie en afstandsschoten. Dat zal dus een van de focus punten moeten worden: Hoe kunnen we de eerste speler waar sinds jaren een afkoopsom voor betaald is goed benutten? Om de opties open te houden zal RKC opzoek moeten naar een 10 die een dribbel kan maken en een spits of een buitenspeler weg kan steken.

Nr. 7 & 11 | De buitenspelers
Stiekem al best druk bezette posieties. Op links heb je Tahiri, die heeft bewezen te kunnen scoren(drie goals) maar doet dat nog te weinig. Aan de andere kant weet Sow ook te scoren: drie keer vanaf de buitenkant een maal vanuit de spits. De vraag is of Grim Bakari als linksbuiten wil gaan gebruiken of toch als back-up linksback. Met Daneels en de doorgestroomde El Haddouti zijn de nr. 3 plekken ook al bezet. Buitenspelers bij RKC scoren wel maar niet genoeg en weten dat nog niet te compenseren in voorzetten. Dit resulteert er dus ook in dan er geen club zo weinig expected goals (xGa) heeft als RKC. Wat simpel weg niets anders betekent dan dat RKC te weinig gevaarlijke kansen weet te creëren. Het omzetten van die kansen in goals valt dan weer niet tegen met een xGa van 26.1 en uiteindelijk 27 gescoorde goals. Voor komend jaar hoeven we in ieder geval niet meer op Hansson te rekenen. Naast dat er geen interesse is vanuit de club, is hij volgens De Limburger al bijna rond met Fortuna Sittard.

Nr. 9 | Spits
Er is maar één keer gescoord door iemand die daadwerkelijk opgesteld stond in de spits en dat was Sow. Die is niet eens voor die positie gehaald. Het lukt maar niet om een spits in een positie te krijgen waar hij een doelpunt kan maken. Dat is natuurlijk een samenspel tussen spits en aangevers. En wat het lastig maakt in het spel van RKC is dat bij counter-goals Mario vooral gebruikt wordt als kapstok en het dan aan de buitenspelers is om de kans te verzilveren. Nu is Mario best snel maar vaak niet snel genoeg om in diezelfde counter die kans te verzilveren. Maar ook met dat in het achterhoofd wordt er simpelweg te weinig gescoord door een spits. We kunnen allemaal nog wel die wedstrijden herinneren dat Bilate of Vente ook maar geen fatsoenlijke bal kreeg. RKC zal ook hier opzoek gaan naar een spits die beter op gevaarlijke posities weet te komen en daadwerkelijk de ballen achter een keeper schiet.

Conclusie
Al met al moet het dus een drukke transferzomer worden in Waalwijk. Frank zal aan de bak moeten, omdat er toch zeker 10 spelers bij moeten die minstens net zo goed zijn als de spelers die we al hebben. Daar komen de perikelen rondom de Coronacrisis nog eens bij. Waar de transfermarkt normaal al een wereld apart is, staat zelfs deze met de ontwikkelingen in de wereld nu op zijn kop en het is nog maar de vraag wat we kwa nieuwe spelers op korte termijn kunnen verwachten. Immers: Wanneer je nu een speler vast legt, maar pas half september kan gaan voetballen, moet je hem wel twee volle maanden betalen zonder te kunnen voetballen. Dit zal bij buitenkansen zeker gebeuren, maar het blijft aftasten, ook voor de club.

We hebben letterlijk en figuurlijk een herkansing gekregen om te proberen in de eredivisie te blijven, laten we hopen dat er met de ervaring die afgelopen jaar is opgedaan en de (goede) financiële positie van de club op dit moment, dit de doorslag kan geven tot nog een jaar mooi voetbal met als ultiem doel hetzelfde als dat van vorig jaar: Een langer verblijf in de eredivisie.

3 reacties
  1. Gaaf gemaakt! Mijn complimenten voor de tijd welke jullie erin steken.

    Ontopic: Ik denk dat er nog een groot aantal versterkingen bij zullen moeten komen. Op iedere linie dient de selectie flink te worden versterkt om volgend jaar ook maar iets van betekenis te willen zijn. Het middenveld is angstvallig leeg, achterin is het mager en voorin spat het talent er ook niet vanaf.

    Tahiri, Sow & Quasten vind ik tot nu toe basis waardig. De rest mist naar mijn mening gewoon te veel kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *