RKC’ers Abroad: Peter

In “RKC’ers Abroad” gaan we op zoek naar RKC supporters die niet wekelijks bij onze mooie club aanwezig kunnen zijn door een doodsimpele reden: Ze wonen te ver weg. Of ze nu oorspronkelijk uit Waalwijk komen en zijn geëmigreerd of op een andere manier de verbinding met de club hebben gevonden, wij gaan op zoek naar het verhaal achter deze supporters. In deze tweede editie spreken we Peter uit Noorwegen.

Zoals veel supporters die al een tijd bij de club komen, heb ik jaren geleden een lange tijd gediscussieerd over de club op RKCWaalwijk.org. (in de volksmond “.org”). Je zou kunnen stellen dat zonder .org, de opvolger GeleLeger en in het verlengde daarvan RKCNu niet hadden bestaan. RKCWaalwijk.org kende zoals zo vele supporters websites het laatste nieuws, voor en nabeschouwingen, maar had daarnaast ook een gastenboek waar in de hoogtijdagen druk gediscussieerd werd over de club, het laatste nieuws en eventuele transfergeruchten.

Een van de stamgasten op het gastenboek van .org was “Viking”. Ik denk wanneer je de naam Viking laat vallen, er bij een grote groep supporters meteen een belletje gaat rinkelen. Destijds was al algemeen bekend dat Viking een heel eind van de club af woonde, waardoor Viking dan ook niet kan ontbreken in deze rubriek.

RKCWaalwijk.org, de oude fansite voor en door supporters

Viking, of Peter de Jong, zoals hij echt heet, is 45 jaar oud en geboren en getogen in Waalwijk. In het “mooie Besoyen” zoals hij het zelf beschrijft. Echter woont hij al bijna 20 jaar in Noorwegen, waar hij ook werkt. Peter woont hier samen met zijn vrouw Sølvi, zijn zoon Marco en dochter Marieke. Het is een echte voetbalfamilie, waar er een voorliefde bestaat voor Arsenal, Ajax en uiteraard RKC. Terwijl hij dit vertelde kreeg hij een duw van zijn dochter, die aangaf dat Manchester United toch zeker ook in dit rijtje thuis hoort!

In het dagelijks leven werkt Peter bij de Politie in Alta, een plaatsje van zo’n 20.000 inwoners met de bijnaam “Nordlysbyen Alta” oftewel “Noorderlichtstad Alta” gekregen vanwege het feit dat de kans dat je Aurora Borealis – het Noorderlicht – hier kunt waarnemen, relatief groot is. Peter werkt hier als “hovedstevnevitne Finnmark”. We hebben dit geprobeerd te vertalen naar een Nederlands woord, maar dat lukte het ons niet echt.

Het komt er op neer dat Peter er voor zorgt dat verschillende documenten op tijd bezorgd worden aan mensen die het weigeren in ontvangst te nemen. Hij werkt daarvoor nu samen met de 4 rechtbanken in Finnmark, de noordelijkste provincie van Noorwegen, om die relatie en communicatie nog beter te laten verlopen. Het is volgens Peter zeer uitdagend werk en het verveeld nooit.

Verder is Peter voetbaltrainer bij de jeugd in Alta. Hij is dat tien jaar lang geweest bij zijn zoon Marco, die inmiddels een overstap heeft gemaakt naar semi-profclub Alta IF. Sindsdien traint hij het damesteam waar zijn dochter Marieke speelt.

Peter is al een erg lange tijd supporter van RKC. Hij vertelde dat hij er misschien iets minder lang komt dan zijn broertje, maar inmiddels lang genoeg om “EE Zuid” te kunnen zeggen en tegen het Mandemakers stadion “de fietsenstalling”.

Het volgen van RKC vanuit Noorwegen was de afgelopen jaren niet gemakkelijk. Peter deed dit dan ook grotendeels via social media, aangezien er weinig tot geen wedstrijden live werden uitgezonden. Tot aan het begin van de play-offs afgelopen seizoen, toen de wedstrijden wél weer volledig uit werden gezonden. Peter heeft alle wedstrijden in de play-offs toen live gevolgd met zijn zoon Marco. Hij had zelfs bijna een vliegticket besteld om de allesbeslissende wedstrijd in Deventer bij te wonen, echter waren er alleen vluchten met een verre omweg beschikbaar en tja, toen zei de minister van financiële zaken thuis dat die reis van 2 dagen (500€) weg gegooid geld was.

Uiteraard weten we allemaal hoe de wedstrijd is afgelopen, en zei de zoon van Peter na het laatste fluitsignaal: “Mam! Pap had daar kunnen zitten!”. Toch mocht dat de pret niet drukken en is er daar in Alta een klein feestje gevierd na de wedstrijd.

Peter’s favoriete speler op dit moment is Tahiri. Maar ook geniet hij van Quasten en Bakari, eigenlijk dus de gehele linkerkant (Elbers was nog niet aangetrokken op het moment van dit interview, red). Hij verwacht dat het goed gaat komen dit jaar en dat we in de Eredivisie blijven. Er zit volgens Peter namelijk een hoop voetbal in de ploeg, al vind hij wel dat we erg gemakkelijk goals tegen krijgen. Al met al verwacht Peter dat we 12e gaan eindigen dit seizoen, wanneer we geen gekke dingen gaan doen.

Ik vroeg uiteraard ook naar de all-time favoriete speler van Peter, waar hij even over moest nadenken. Hij reageerde met “Tja, Adje? Maar ook wel highvillage 🙂 voor de kenners van .org. En Frank onze nr 4 natuurlijk.” Van Frank heeft hij zelfs nog twee shirts thuis hangen. Hoewel het vanuit Noorwegen lastiger te volgen is, is Peter er wel van overtuigd dat Frank op dit moment prima werk verricht op kantoor.

Als laatste vroeg ik Peter nog of hij nog een trip naar RKC op de planning heeft staan. Hij vertelde me dat hij na een weekend Manchester naar Waalwijk komt, maar door een verplaatsing van United – Arsenal hij helaas RKC – Vitesse aan zich voorbij moet laten gaan en hij het dit jaar moet doen met het bijwonen van een aantal trainingen. Wel voelt het terugkomen bij RKC voor Peter altijd een beetje als thuiskomen, met het weerzien van een hoop bekenden. Hij is zelfs met een aantal Noren bij de club geweest en de club met een aantal mensen in Alta via “Samen RKC”.

En zo kwam mijn gesprek met Peter helaas al weer ten einde. Je merkt aan alles dat hij voetbal ademt en nog uren door had kunnen praten over voetbal en onze mooie club. Wij zijn in ieder geval erg blij dat Peter “Viking” de Jong ook RKCNu heeft gevonden, waar hij hopelijk opnieuw uitgebreid zijn mening voorbij laat komen.

1 reactie
  1. Leuk bericht, een ouwe bekende uit Alta waar ik veel mee gediscuseerd heb op .org en geleleger.
    Hopelijk komt die tijd nog terug en is RKCNu het excuus om wederom, tijdens wedstrijden, of naderhand flink over ons clubje te ouwehoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *