Voorbeschouwing VVV – RKC

Over iets meer dan een week is het einde van de competitie al weer hier. Over iets meer dan een week zullen we dan ook weten waar we staan: Blijven we er in, spelen we nacompetitie of gaan we er onverhoopt toch nog uit? De weg naar lijfsbehoud begint aanstaande zaterdag, waar we de zoveelste ‘Wedstrijd van het jaar’ spelen. In de Koel in Venlo wordt om 21:00 afgetrapt tegen VVV.

Afgelopen weekend gingen we ten onder tegen AZ. Nadat we op 1-0 voorkwamen deden persoonlijke fouten ons de das om, waardoor AZ uiteindelijk met een 1-3 uitslag en de volle buit terug naar Alkmaar vertrok. Door de nederlaag staan we met 26 punten uit 31 wedstrijden op een 14e plek.

Dan was daar ook nog die rode kaart voor Sylla Sow, na een worsteling met Letschert. De club en Sow hebben vanuit de KNVB een voorstel gekregen voor 3 wedstrijden schorsing waarvan één voorwaardelijk, waar tegen de club gelukkig in beroep is gegaan. Het is even afwachten wanneer het beroep dient en of Sow dit weekend wel of niet mee kan doen.

Zoals net al gezegd dendert het einde van de competitie in razend tempo op ons af, met nog maar 3 wedstrijden te gaan. De stand is onverminderd spannend en ziet er als volgt uit:

De stand onderin na 31 wedstrijden

Dan pak ik er voor de volledigheid ook even de programma’s van de concurrenten bij:

RKC:
VVV – RKC
RKC – FC Twente
Feyenoord – RKC

Willem II:
Willem II – PSV
ADO – Willem II
Willem II – Fortuna

FC Emmen:
FC Emmen – FC Groningen
FC Emmen – sc Heerenveen
VVV – FC Emmen

VVV-Venlo:
VVV – RKC
Ajax – VVV
VVV – FC Emmen

Met dus nog 3 wedstrijden voor de boeg lijkt het tot het laatste moment spannend te blijven, maar we kunnen aankomend weekend een ongelofelijk belangrijke stap zetten wanneer er van VVV wordt gewonnen. Bij winst komen we namelijk op 29 punten, 7 punten boven VVV. Dat betekent dat rechtstreeks degraderen dan niet meer mogelijk is, iets waar we voor dit seizoen alleen van hadden kunnen dromen.

We vergroten het gat naar Willem II bij winst in Venlo zeer waarschijnlijk ook opnieuw naar 4 punten, er vanuit gaande dat Willem II niet stunt tegen PSV. Wanneer de wedstrijd tussen Emmen en Groningen ook gunstig voor ons uit zou pakken zouden we een heel eind zijn in de strijd om rechtstreeks lijfsbehoud en zouden we aanstaande donderdag thuis tegen FC Twente de klus zelf kunnen klaren.

Bij verlies echter, nadert ook VVV tot één punt en ligt de strijd tegen degradatie volledig open en is direct degraderen ook een reëel scenario. Met de laatste twee wedstrijden tegen Twente en Feyenoord is het dus van levensbelang om drie punten mee uit Venlo mee naar Waalwijk te nemen en is spelen voor één punt geen optie.

Bij VVV is het inmiddels ook twee voor twaalf. Hoewel de Venlonaren dit jaar de eredivisie topscorer in de ploeg lijken te hebben met Giakoumakis (die mee lijkt te kunnen doen aanstaande zaterdag), gaat het verder erg slecht met de mannen van trainer Jos Luhukay. Ze hebben inmiddels namelijk 12 keer op rij verloren. Hierdoor staat VVV ondanks het redelijke begin van de competitie inmiddels met slechts 22 punten uit 31 wedstrijden op de 17e plek, die zoals we weten dit jaar ook rechtstreekse degradatie oplevert.

Ook voor VVV zal het dus een álles-of-niets wedstrijd worden, want bij winst van RKC lijkt plek 15 uit zicht voor VVV.

We hebben het de laatste decennia erg lastig in De Koel. Van de 13 keren die we in totaal in Venlo tegen VVV speelde, wisten we slechts éénmaal te winnen. Voor die ene overwinning moeten we daarnaast ook nog eens een heel stuk terug in de tijd, want die ene overwinning dateert van het seizoen 1993/1994. Afgelopen seizoen was VVV-uit de eerste wedstrijd in de eredivisie na de promotie. Na een snelle goal van Hannes Delcroix werd de wedstrijd in Venlo uiteindelijk alsnog met 3-1 verloren.

Eerder dit seizoen werd er gewonnen van VVV. In een aantrekkelijke wedstrijd met een rode kaart voor VVV wist Daneels net voor tijd de winnende goal binnen te schieten. Een samenvatting van die wedstrijd vind je hier onder:

Samenvatting RKC – VVV eerder dit seizoen

De wedstrijd aanstaande zaterdag staat onder leiding van de heer Kamphuis. Hij floot inmiddels 161 eredivisie wedstrijden, waaronder eerder dit seizoen de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (2-2) en de uitwedstrijd in Den Haag tegen ADO (0-0). Kamphuis wordt bijgestaan door de heren Van de Ven, Bluemink en Cantineau. De VAR is de heer Dieperink, die tot nu toe 24 eredivisiewedstrijden floot, waaronder de verloren wedstrijd in Rotterdam tegen Sparta (2-0) eerder dit seizoen.

De wedstrijd in Venlo zal aantonen waar we rekening mee moeten gaan houden de komende week: Handhaving, Nacompetitie of zelfs nog rechtstreekse degradatie. Laten we hopen dat we met het gif dat met tijden tegen AZ te zien was in de eerste helft het veld op stappen en de overwinning weer een keer wél mee kunnen nemen vanuit Venlo.

Alles geven, tot zaterdag!

3 reacties
  1. Deze zin in het verslag is niet juist: Bij winst komen we namelijk op 29 punten, 7 punten boven VVV. Dat betekent dat rechtstreekse handhaving dan ook een feit is, iets waar we voor dit seizoen alleen van hadden kunnen dromen. Het betekent wel dat rechtstreekse degradatie niet meer mogelijk is, maar dat is iets anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *