Column: “Wie gaat bij RKC de boel ‘sensibiliseren’?”

Elke eerste dinsdag van de maand, of wanneer het beter uitkomt, mag onze huiscolumnist Lucas Paulides hier zijn zegje doen over het wel en wee van en rondom de club.

Dat het dit jaar tegen de directe concurrenten niet heel lekker loopt is geen hele gedurfde stelling.

Als we de cijfers er even bij pakken doen we het beter tegen clubs uit het linkerrijtje dan het rechterrijtje. We pakken meer dan een derde van de punten tegen de top 9 tegenover iets minder dan een derde van de punten tegen de onderste 9.
En dat is natuurlijk een bevestiging van het beeld wat we het hele seizoen al zien. Emmen-uit, ADO-thuis en uit, Fortuna-thuis zijn maar een paar voorbeelden waar RKC maar moeilijk in het spel kon komen en pas kansjes kreeg als het anders ging voetballen.

Des te bijzonderder waren de teksten vooraf aan het belangrijke duel in Tilburg. ‘Zij moeten echt’ en ‘Wij moeten vooral niet verliezen’.

Stand, in excel van zaterdagavond 24 april

Dit alles weerhield RKC er niet van om met dezelfde basis-11 en hetzelfde strijdplan ten strijde te trekken als in al die voorgaande gênant slechte wedstrijden tegen al die andere concurrenten. En wat nog het meest frustrerend is: het gaat mis en niemand doet er wat aan. Is er bij RKC in de organisatie dan niemand die de boel kan ‘sensibiliseren’?

De spelers?
Als een jaar RKCNu mij iets geleerd heeft is het dat spelers kort na een wedstrijd weinig verfrissende inzichten kunnen geven op tactisch gebied. Ik weet niet goed of dat ze kwalijk te nemen valt, ze zijn vooral bezig met het uitvoeren van hun eigen taak. Maar ik denk dat Anita bij ESPN wel de plank het verst missloeg door te beweren dat de goal van Willem II vooral voortkwam uit geluk.

Bij mij kom je er niet mee weg dat ze hun best niet zouden doen. Of dat ze niet gemotiveerd zijn. Voor het eerst sinds maanden wordt je uitgezwaaid door +250 man. Als dat je niets doet ben je van steen of denk je misschien echt dat de wereld om jou draait. Maar met zo veel personality in de groep moeten ze zichzelf toch ook afvragen waarom het keer op keer in zulke wedstrijden niet lukt?

De technische staf?
Is er dan ook hier niemand die in de wekelijkse vergadering eens zegt: ‘joh die Ola John he, die komt op volle snelheid de grensrechter nog niet voorbij en heeft sinds de winterstop nog geen bal vast weten te houden. En als Richard gebleseerd raakt, misschien moeten we het dan niet met Anas op 10 proberen, dat was de eerste 10 potjes van dit seizoen ook geen bijzonder groot succes.’

‘Thijs, talentvolle jongen, maar verzuipt al weken tegen een stel stevige centrale verdedigers, geef hem desnoods een setje zwembandjes mee.’ Ook de data-analist moet zich af en toe zorgen maken. De enige twee aanvallers die in de voorgaande 180 minuten voetbal op goal hebben geschoten mogen alleen de laatste 20 minuten nog mee doen. Voetballen we dan nog om te winnen? Of doen we het om het plan maar uit te voeren?

De directie?
Uiteindelijk zijn Mo Allach en Frank van Mosselveld verantwoordelijk voor het technisch beleid. En laten we duidelijk zijn. Ik pleit zeker niet voor het ontslag of het vertrek van wie dan ook. Ook niet van de trainer. Want dat is gewoon niet nodig en werkt in bijna alle gevallen niet. Mijn conclusie is dat het een stap eerder mis is gegaan. Afgelopen zomer al.

Ook vorig jaar liep het voor geen meter tegen directe concurrenten. Mochten we dit slot van de competitie overleven moet het aanpakken van dat probleem, geen punten kunnen pakken tegen directe concurrenten, focus nummer 1 zijn. Want als je tegen de directe concurrenten gewoon je plicht doet sta je tussen clubs als Sparta en Fortuna.

En dan moet er echt iets veranderen op meerdere fronten. Een lange bal moet geen vies woord meer zijn, ‘komen om niet te verliezen’ wel.

Wie staat er op?
Het mogen winnen is er inmiddels wel vanaf en dat is gewoon je eigen schuld. Grote vraag is dus wie er nu opstaat om de boel te ‘sensibiliseren’. Wobke Hoekstra is het niet gelukt om dat bij Omtzigt te doen. En dat, in combinatie mijn zijn McKinsey-uurloon, maakt hem geen top-kandidaat. Of het lukt, wie het doet en hoe? De tijd zal het leren. Nu nog hopen dat de leerschool niet te hard gaat zijn.

5 reacties
  1. We hebben meer Van der Venne’s nodig! Mannen, kerels. Met alle respect, maar met Meulensteen, Tahiri, Oosting, Daneels, John, gaan we het niet redden. Stuk voor stuk mooie voetballers, maar geen vuurvreters. Die heb je nodig in de laatste wedstrijden! Dan maar ouwe rotten Erin of mannen die zich willen laten zien. Mulder kan het, Ngonge kan het ook en zelfs Damascan.

  2. Mooi dat je Fortuna in je artikel noemt. Dat is een club die ik met regelmaat aanhaal.

    Die wilden ook mooi en verzorgd voetbal spelen en stonden daarmee hopeloos laatste. Ultee heeft 1 ding heel goed begrepen: mooi voetbal is een middel, geen doel! Je doel moet altijd zijn: winnen.

    Als het met mooi en verzorgd positiespel niet lukt, dan moet je het op een andere manier gaan proberen. Je mag altijd streven naar mooi, verzorgd en aanvallend voetbalspel, maar niks smaakt beter dan winnen. En wij lijken compleet doorgeslagen te zijn in het verheiligen van het middel boven het doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *