Column: Wat een tijd om RKC-supporter te zijn

Normaal lezen jullie hier het zegje van onze huiscolumnist Lucas Paulides, maar voor deze maand neemt Tim de column voor een keer over!

De decembermaand is aangebroken. Buiten dat de goedheiligman al weer langs is geweest en in veel huiskamers de kerstbomen verschijnen, betekent het dat de winterstop al bijna voor de deur staat. Een mooi moment om eens te kijken waar we nu precies staan.

De meningen waren verschillend, voor en tijdens de aanvang van het seizoen. Sommigen hadden erg veel hoop in de aangetrokken spelers, sommigen hadden toch hun bedenkingen bijvoorbeeld bij het niet aantrekken van een extra verdediger. Die twijfel werd bij sommigen verder aangewakkerd nadat er bijvoorbeeld een aantal weken terug van Sparta verloren werd. Die wedstrijd lijkt het kantelpunt te zijn op dit moment. Die wedstrijd werden we namelijk afgetroefd op inzet en gingen we onderuit door het vechtvoetbal van Sparta. Ik kan jullie vertellen, ik dacht daarna ook even ‘daar gaan we weer’. Het schijnt echter zo te zijn dat dat niet alleen in mijn hoofd speelde, maar ook bij sommige spelers, want er zijn een aantal dingen goed uitgesproken na die wedstrijd.

Dat lijkt meteen zijn vruchten afgeworpen te hebben. Er werden door Fred nog wel een aantal accenten anders gelegd, met bijvoorbeeld het inbrengen van Richard van der Venne, de man die 28 longen lijkt te hebben en voor elke bal álles geeft. Na die wedstrijd tegen Sparta, werd er namelijk niet meer verloren. Er werd een punt gepakt tegen Heerenveen, waar we misschien gewoon hadden moeten winnen en er werd daarna twee keer op rij gewonnen, bij Twente met die geweldige 0-2 en afgelopen weekend werd er afgerekend met VVV.

VVV is voor mij persoonlijk altijd een angstgegner, ik kan de keren dat we daar met een rotgevoel over het grindpad vanuit het uitvak richting de bussen liepen niet meer op 1 hand tellen en op de een of andere manier hebben we het bijna altijd lastig tegen de Venlonaren. Zo ook afgelopen zaterdag. Nadat ik de 1-2 binnen zag vallen was er opnieuw de gedachte ‘daar gaan we weer’. Maar zoals in het seizoen 2011/2012 lijkt er (opnieuw) door Mo en door Frank een selectie te zijn neergezet die in balans is. Een selectie die hecht naar elkaar aan het toegroeien is (zo kunnen we meekrijgen op Instagram) en een selectie die veerkracht kan tonen.

Tuurlijk, we stonden met een man meer op het veld en tuurlijk, de bal van Ahmed ‘het beest’ Touba viel gelukkig binnen, maar er zit weer veel strijd, passie en trots in dit elftal. Daarnaast is het jaren geleden dat we daadwerkelijk een bank hadden die het verschil kan maken, maar zaterdag vielen onder andere Lutonda, Damascan (assist) en Lennerd Daneels met zijn fan-tas-tische goal super in.

Natuurlijk is de weg nog heel erg lang, moet er nog veel gespeeld worden, maar we staan voorlopig na 11 wedstrijden op 12 punten en daarmee op een 12e plek, met hetzelfde puntenaantal als de nummer 9! Het zal nog lastig genoeg worden, maar het is lang geleden dat we het zo goed gedaan hebben. Vorig seizoen stonden we na 11 wedstrijden stijf onderaan met slechts 1 punt, ook dit jaar had de media ons stijf onderaan neergezet op de voorspel-lijstjes.

We hebben op dit moment ook meer punten dan in het jaar in de KKD waarin we promoveerde. Daarnaast was de laatste keer dat we na 11 wedstrijden op meer dan 11 punten stonden in de Eredivisie dat seizoen wat ik eerder al beschreef, 2011/2012, waarin we aan het einde van het seizoen zelfs die ‘andere’ play-offs in mochten!

Er komen lastige wedstrijden aan tot de winterstop, met Groningen uit, PSV thuis en de belangrijke pot in Sittard tegen Fortuna. Wanneer we 3 (misschien wel 4) punten pakken tot aan de winterstop dan kunnen we met veel vertrouwen uitkijken naar 2021.

Op momenten als deze denk ik vaak nog terug aan een aantal jaren terug, toen we stijf onderin de Jupiler League stonden en daar op de meest knullige manier werden weggetikt door veredelde semi-profs, of vorig seizoen toen alles de verkeerde kant op viel en we op beslissende posities simpelweg te kort kwamen.

Laat ze maar zo hard mogelijk roepen dat we het lelijke eendje zijn, dan staan wij hopelijk begin mei met pils in onze handen te schreeuwen dat we het onmogelijke hebben gedaan en opnieuw in de eredivisie zijn gebleven.

Wat een tijd om RKC-supporter te zijn.

3 reacties
  1. moet toch ff reageren, niet alle media zetten rkc op degradatie, ikzelf als verslaggever van Langstraat FM, heb aangegeven dat “ONS RKC eindigt bovenin rechter rijtje”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *