Column: “Eigenlijk is vandaag een feestdag voor de club.”

Elke eerste dinsdag(in dit geval woensdag) van de maand mag onze huiscolumnist Lucas Paulides hier zijn zegje doen over het wel en wee van en rondom de club.

Vandaag mag gemarkeerd worden als een feestelijke dag in de clubgeschiedenis. Een club die jarenlang een vast agendapunt was bij de gemeenteraadsvergaderingen, presenteert vandaag donker zwarte cijfers. En dat doet ze samen met een dijk van een eigen vermogen. Sterker nog, dat gaat ook komend seizoen gebeuren. Iets minder dik dan afgelopen jaar, maar dat is niet zo gek met oog op de pandemie die de wereld en ook het voetbal in zijn greep houdt.

Resultaat
Het resultaat wat RKC jaarlijks boekt is al jaren positief. Mede door pragmatisch beleid van eerst Remco Oversier en daarna Frank van Mosselveld. Problematisch was jaren lang het eigen vermogen (alle bezittingen – alle schulden). Toen RKC haar licentie dreigde te verliezen, doordat het negatieve eigen vermogen hoger was dan de begroting die RKC voerde. Werd het stadion door de gemeente verkocht aan PPO. Daardoor werd een bak schulden weg gepoetst waar geen bezittingen tegenover stonden. En dan komen we bij de kurk waar onze club op drijft. Ben Mandemakers. Hij kocht het stadion in eerste instantie niet, maar iedereen wist natuurlijk al lang dat via een omweg het eigendom van het stadion alsnog bij ‘Ome Ben’ kwam te liggen.

De gemeente
Maar de rol van de gemeente in deze mag niet vergeten worden. Uiteindelijk hebben zij door de jaren heen een grote bak schulden kwijtgescholden plus jarenlang een flinke verlaging van de stadionhuur. Tegen de originele plannen in. En alhoewel in het begin dus geen geld is geschonken, is de gemeente er minimaal voor 4 miljoenen de boot in gegaan. En dat bedrag is nog exclusief de afschrijvingen die de gemeente door de jaren heen heeft moeten doen om het risico te beperken. Dat is uiteindelijk geld wat nog geen 45.000 mensen op hebben moeten brengen. Nu hoeven wij niet dagelijks op onze blote knieën de gemeente daar voor te bedanken. Ze waren er zelf bij. Maar laten we het in ieder geval niet onderbelicht laten.

Waar ging het mis?
Grote vraag blijft natuurlijk wie de verantwoordelijkheid heeft voor de uit de hand gelopen financiële positie van pak hem beet 2010. Hoe je het ook wendt of keert zijn dat erfenissen uit de tijden die wij de gouden jaren van RKC noemen. Het risico wat op dat vlak genomen is komt uit een bedrijfsvoering die stamt uit een tijd waar de verantwoordelijkheid lag bij een iemand die nu technisch manager is bij Everton en een iemand die zelfs in de slechtste tijd nog op de tribune zat. In versteende vorm uiteraard. Het eerlijke verhaal is natuurlijk dat het pas echt mis is gegaan op het moment dat we met een veel te dure selectie degradeerde in 2007. Onder leiding van een geheel andere directie.

Fenkie Miljoentjes
Enfin, met het stadion verkocht en schulden kwijt gescholden waren we er nog niet. Door de verkoop van Frenkie De Jong aan Barcelona door Ajax mogen we in drie stappen ongeveer 5 miljoen bijschrijven (exclusief belastingen). Voor die verdwaalde Willem II supporter die toevallig hier is beland. Ik zou ook niet weten hoe. Bedankt daar voor! Zou dat bijna vergeten. Net als een aandeelhouder ook altijd een bedankkaartje stuurt naar Ahold als er rendement uitgekeerd kan worden. Dat bedrag van 5 miljoen wordt dus in 3 termijnen betaald en voor zover ik het begrepen heb staat dat laatste termijn nog niet op de balans dus ook volgend jaar komt er een flink bedrag ten goede aan het eigen vermogen van de club.*

Mits Barcelona niet failliet gaat natuurlijk. Nu weet ik juridisch niet hoe zoiets zich precies zal ontvouwen, maar de kans dat RKC dat bedrag nog bij mag schrijven wordt in dat uitzonderlijke geval natuurlijk flink kleiner. Uitzonderlijk natuurlijk omdat Barcelona to big to fail lijkt.

Misschien moeten ze daar in Catalonië eens in Waalwijk komen mee gluren.

*Foutje. Dit klopt niet. In de jaarcijfers, die zojuist gepubliceerd zijn, is een duidelijke reservering van ruimt 1.5 miljoen te zien wat duidt op het nog komende geld uit Barcelona

1 reactie
  1. De eeeste schulden zijn gemaakt onder bewind van Ad passier tijdens de bouw van het nieuwe stadion door “zijn” van wijnen bouw. Daar is geld voor geleend ect en was het begin van het op te grote voet leven. Moeten alleen niet vergeten dat mede door die risico’s destijds de clubs is die het nu is. Zonder die stappen waren we wellicht nooit zover gekomen. En hadden we met bijc het oude stadion een bijv telstar senario gehad in Waalwijk, totaal niks mis mee maar ben toch blij dat we om promotie degradatie kunnen strijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *