RKC aanval mist stootkracht tegen matig Vitesse

RKC Waalwijk is er niet in geslaagd de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vitesse in haar eigen Mandemakers stadion winnend af te sluiten. In Waalwijk waren het de Arnhemmers die aan de haal gingen met de 3 punten. De overwinning van Vitesse was vooral op basis van de eerste helft verdiend te noemen.

We hebben er 6 maanden op moeten wachten maar vanmiddag was het dan zover, eindelijk weer een eredivisie wedstrijd voor ons RKC. In de tussentijd is er veel verandert in de wereld. Corona deed haar intrede hetgeen leidde tot een stilgelegde competitie wat indirect voor het onverwachte lijfsbehoud zorgde. Maar wie denkt dat alles na 6 maanden weer bij het oude is, heeft het mis. Spontaan een wedstrijd bezoeken kan helaas in deze Corona tijden niet. Je dient van te voren te reserveren en niet alle seizoenskaarthouders kunnen daadwerkelijk naar binnen. In totaal was er vanmiddag plaats voor 1.967 toeschouwers.

Deze toeschouwers zagen een eerste helft waarin Vitesse het betere van het spel had. RKC mistte nog een groot aantal spelers, waaronder Meulensteen achterin door een schorsing als ook Quasten door een blessure. Op het middenveld ontbrak onze jonge huurling Azhil van Leverkusen en voorin was Ngonge nog de grote afwezige. Stokkers was na zijn ruildeal afgelopen vrijdag met Bilate wel gelijk van de partij. Daarnaast gaf RKC wederom aan nog druk bezig te zijn met een tweetal nieuwe aanvallers. Dit laatste blijkt na vanmiddag absoluut geen overbodige luxe te zijn. In de eerste helft werden de Arnhemmers een aantal keer gevaarlijk zonder zelf groots te spelen. In de 7e min werd Tannane gevaarlijk door het matig wegwerken van Nieuwpoort. Zijn inzet ging echter voorlangs. Het duurde tot minuut 13 totdat RKC serieus van zich liet horen. Anita stond klaar om vanaf een meter of 20 de bal hard richting het Vitesse doel te vuren, echter bluste de watersproeiers van RKC dit gevaar doordat deze onverwacht en onbedoeld aan gingen hetgeen resulteerde in het affluiten door de scheidsrechter en dus weg kans. Veel meer dan dit kon RKC in de eerste helft niet voor elkaar krijgen, het was Vitesse dat met een grote kans in de 26e minuut wel nog heel gevaarlijk werd. De grote open kans van Belgisch jeugdinternational Openda werd echter katachtig knap gered door Lamprou. RKC leek met een 0-0 tussenstand thee te gaan drinken maar helaas bleek de blessuretijd van 2 minuten net iets te lang. Het was letterlijk een paar seconde voor het einde van de blessuretijd toen Vitesse alsnog wist toe te slaan. Het was spits Darfalou die heel rustig en beheerst met een wippertje over Lamprou de 0-1 liet aantekenen voor onze gasten uit Arnhem. Direct na de aftrap van RKC klonk het fluitsignaal in het Mandemakers Stadion.

In de tweede helft kwam RKC wat beter uit de startblokken. Het was al in de 47e minuut gevaarlijk via een hard schot van Tahiri. Vitesse doelman Pasveer had echter niet al te veel moeite met deze inzet. In de 50e minuut kwam het gevaarlijkste moment in de wedstrijd van de Waalwijkse formatie voor het doel van Vitesse. Na een prima combinatie tussen Tahiri en Bakari was het laatstgenoemde die de bal hard voor gaf of schoot. Stokkers was attent en gleed in maar kwam een teenlengte te kort om de bal daadwerkelijk de goal in te glijden. In het vervolg van de tweede helft werden beide ploegen nog een aantal keer gevaarlijk, maar echt uitgespeelde kansen zaten hier niet meer tussen. Hierdoor bleek de ruststand ook de eindstand te zijn en pakten de Arnhemmers de volle 3 punten mee uit het Waalwijkse land.

Bij RKC waren er een aantal spelers die haar officiële debuut maakte voor RKC in de eredivisie. In de goal was dit Lamprou. In het begin van de eerste helft kwam hij een aantal keer aarzelend over na matig optreden bij een aantal corners van Vitesse. Hij liet zich echter zeer positief zien met een fantastische safe op de inzet van Openda. Verder speelde hij een gedegen partij. Achterin waren het nieuwbakken prof Wouters als ook Touba die debuteerde. Eerst genoemde kende een prima debuut. Jonge Duivel Touba liet zien een beer te zijn in de achterste linie. Sterk, snelheid, kopsterk en prima voetballend. Zeer hoopgevend debuut van deze jonge Belg. Op het middenveld was Anita de man van de wedstrijd aan RKC zijde. Slim, balvast en 90 minuten spelend. Olsak maakte in de tweede helft zijn debuut op het middenveld en kan daar tevreden op terugkijken. Minder dwingend dan Anita maar betere kwaliteit dan we vorig jaar hadden. Voorin werkte Stokkers hard maar liet ook zien een beperkte spits te zijn en niet de aanvaller die ons gaat helpen aan de goals die we ow zo hard nodig hebben.

Wanneer bij RKC Meulensteen, Quasten, Azhil en Ngonge aanwezig zijn en we daarbij nog 2 echte versterkingen in de aanval krijgen, staat er een alleraardigst elftal. Of dit voldoende zal zijn de veilige 15e stek te bereiken, zal moeten blijken maar dat er stappen zijn gezet t.o.v. vorig seizoen is duidelijk.