Soldaat Darije Kalezic, toekomstig Generaal van ons geel-blauwe leger.

Vanavond is de documentaire ‘Soldaat van Waalwijk’ voor het eerst te zien op Fox Sports. Een innemende documentaire over onze Darije Kalezic (50) die zijn land ontvluchtte om uiteindelijk via een opvangcentrum in Nederland het betaald voetbal in te geraken. Een krachtig verhaal van een persoon die de term opgeven nooit heeft begrepen en het woord ‘wilskracht’ een concreet gezicht geeft.

Afgelopen vrijdagavond 12 juni was de besloten première in de Leest. Genodigden die speciaal hiervoor de reis naar Waalwijk hadden gemaakt waren onder andere Zeljko Petrovic, Ruud van Nistelrooij, Regillio Vrede en Leo van Veen. En het resultaat mag er wezen, de documentaire laat een meeslepend verhaal zien van een ‘soldaat’ die ooit tijdens de balkan oorlog voetballer was bij Mostar. Vanwege de oorlog ontvluchtte hij deze stad en probeerde vervolgens een contract af te dwingen bij NK Neretva. Dit lukte hem ondanks het feit dat hij maanden geen bal geraakt had. Hij zegt hier zelf over: ,die test wedstrijd was achteraf gezien de allerbelangrijkste wedstrijd in mijn leven die ik ooit gespeeld heb en waaraan uiteindelijk mijn hele toekomst is op te hangen’. Met het geld wat Kalezic vervolgens verdiende, heeft hij zijn familie doen laten vluchten naar Nederland. 

Nederland
Uiteindelijk vertrekt ook Kalezic in 1994 naar Nederland waar ook hij terecht komt in een opvangcentrum. Van daaruit krijgt hij de kans een testwedstrijd te spelen bij FC Den Bosch waar hij vrijwel direct als amateur aan de slag gaat. In die tijd leert hij de dan 18-jarige Ruud van Nistelrooij kennen. Hij vertelde Ruud zijn persoonlijk verhaal die daar vervolgens erg door werd aangegrepen. Vanaf dat moment ontwikkelde zich een even speciale als hechte vriendschap die tot op de dag van vandaag heeft standgehouden.

RKC Waalwijk
Nadat zijn contract bij FC Den Bosch vanwege het ontbreken van financiële middelen niet verlengd werd, kreeg Darije de kans zich te bewijzen bij ons RKC. Al na 3 dagen trainen vond trainer Leo van Veen dat hij een contract moest krijgen. Het bestuur van onze Waalwijkse club dacht daar echter anders over en blokkeerde zelfs dat Kalezic mocht invallen omdat men anders 2000 Gulden moest overmaken naar de Brabantse hoofdstad. De krijger Kalezic zag in dat gegeven alleen maar aanleiding om nóg harder te werken aan zijn ultieme doel, namelijk een volwaardig betaald voetbal contract bij RKC. 

Bereiken van persoonlijke doelen
Uiteindelijk lukt het Darije Kalezic om, met hulp van Leo van Veen, een amateurcontract te tekenen bij RKC. In eerste instantie traint hij parttime en regelt Leo een baan bij een metaalfabriek. Als eerste reactie was Darije erg ontdaan door dit bericht. ,Ik wilde mij ontwikkelen als voetballer, hoe kan dat als ik de halve dag ergens anders moet werken en daardoor niet kan trainen’? vroeg hij zich af. De eerste nacht zit hij rechtop in zijn bed te piekeren over deze vraag, waarna hij zich de volgende ochtend met opgezwollen gezicht en dito ogen netjes meldt bij zijn nieuwe baas. Uit respect voor Leo van Veen kon en wilde hij geen ‘nee’ zeggen en deed dat dus ook niet. Uiteindelijk verdiende hij op relatief korte termijn alsnog een full time contract maar uit respect voor zijn collega’s in de metaalfabriek maakte hij daar eerst keurig het jaar af. Ook dit tekent de mens Kalezic. 

Soldaat van Waalwijk
Trainer Martin Jol bedacht, onbedoeld, uiteindelijk de titel van deze prachtige documentaire: ‘Soldaat van Waalwijk’. Voor elke voetballiefhebber , RKC’er maar ook niet voetballiefhebber, is deze documentaire een inspiratie bron om je eigen doelen altijd te blijven nastreven. Zelden is er zo concreet zichtbaar in beeld gebracht wat wilskracht doet met een mens en tot welke grote hoogte dit je kan doen laten stijgen. Persoonlijk heb ik erg veel respect voor de levensinstelling van Darije en zie ik dat als een voorbeeld en inspiratiebron om te bereiken wat jezelf écht belangrijk vindt in het leven. Op de vraag of Darije voor zichzelf het doel heeft ooit hoofdtrainer van RKC te worden antwoordde hij: ,ik weet zeker dat dit er ooit van gaat komen’. En met zijn levenshistorie weten wij RKC supporters inmiddels wat dit gaat betekenen en een moment om naar uit te kijken:

Darije Kalezic: Soldaat van Waalwijk, toekomstig generaal van ons geel-blauwe leger.

2 reacties
  1. Ik verwacht dat Grim na dit seizoen vertrekt bij RKC. Wat mij betreft wordt Kalezic na dit seizoen aangesteld als ‘onze generaal’. Een man met een geweldige mentaliteit, fantastisch karakter en woonachtig in Waalwijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *