Column: “Het is een bijzondere kwestie waarbij twee uiterste weinig begrip hebben voor elkaars argumenten.”

Als iemand mij begin maart had verteld dat wij ook het volgende jaar Eredivisie zouden spelen had ik die persoon zeer waarschijnlijk diep van binnen voor gek verklaard maar vervolgens had ik wel opportunistisch mee geluld hoe we dat wel even zouden bereiken. Totdat afgelopen vrijdag zich ineens omdoopte tot een van de meest beruchte dagen uit de vaderlandse voetbalgeschiedenis. In eerste instantie had ik een beetje onderschat wat het belang van deze vrijdag was. Pas op donderdagavond begon het te dagen wat er nou eigenlijk echt op het spel stond en hoe waarschijnlijk het was dat er een beslissing zou vallen. De KNVB kennende was het verder vooruit schuiven niet bijzonder geweest maar het tegendeel bleek waar.

Overigens heb ik ook slecht ingeschat hoezeer de voetbalwereld, in ieder geval iedereen met een twitteraccount en dus een mening, ervan overtuigd was hoe rechtvaardig het zou zijn als promotie en degradatie toch toegepast zou worden. Ik ben nog steeds van mening dat de juiste beslissing is genomen. Degradatie was dichtbij, misschien wel heel dichtbij, maar niet afgedwongen evenals de promotie van Cambuur en De Graafschap. 

Even terug naar vrijdag. Ik kan bijna niet begrijpen dat de KNVB echt aan de clubs gevraagd heeft om te stemmen of dan wel/niet de promotie/degradatieregeling toe te passen. Het is bijna onmogelijk om daar een neutrale keuze in te maken. Elke club heeft er wel een belang bij. Zo heb je de belangen van de TV-gelden: elke club die veilig is maar onder ADO op de punten-ladder staat (wat er de laatste jaren steeds minder werden overigens) zullen voor degradatie stemmen. Een club als Heerenveen wil niet stemmen over het lot van de buurman. Logisch. En dat de hele Keuken Kampioen Divisie voor de regeling stemde voelt toch alsof mijn buurman beslist of er grind of gras in mijn tuin komt te liggen.  

Ik vind dan ook niet dat de Keuken Kampioen is gepasseerd ofzo. En je kunt de verhalen uit Doetinchem en Leeuwarden al voorspellen. Ze pakken de FC Twente-tactiek waarbij ze het echt niet zullen overleven als ze niet in de eredivisie zouden spelen. FC Twente degradeerde een jaar later alsnog en bestaat nog steeds. Verder heeft de sector het collectief moeilijk dus ook daar zie ik geen reden om dan alsnog Cambuur en De Graafschap toe te voegen aan de eredivisie. Want nogmaals op basis van wat? Financieel vind ik geen argument dat zou alleen maar het belonen zijn van opportunistisch beleid. Dat waar de voetbalwereld eigenlijk al te vol mee zit.

Het bijzondere van deze kwestie is dat hij in het publieke debat een van de weinig is waarbij je twee van zulke uiterste hebt waarbij er weinig begrip is voor elkaars standpunten. En ik doe ook ontzettend mijn best om de andere kant te begrijpen maar dat lukt mij niet echt. Dat wil niet zeggen dat ik de frustratie niet begrijp. Heel goed zelfs. Vooral vanuit Cambuur, de kans dat die door zowel 2 clubs ingehaald zouden worden is heel klein. 

Maar De Graafschap heeft wat dat betreft veel minder recht van spreken. Ik ken een club uit Zwolle die 9 jaar geleden net zo ver voor stonden op hun concurrent en uiteindelijk ging de schaal alsnog naar Waalwijk. We kunnen het speelschema van De Graafschap wel even bij pakken: Derby tegen NEC-thuis, NAC-thuis, Jong Ajax-uit, Cambuur-uit en Excelsior-uit. Ik heb de Doetinchemse aanvoerder bij FC Afkicken een soort logica zien verzinnen waarom ze toch moeten promoveren maar iets anders dan heel boos roepen dat ‘ze’ (lees: KNVB) de Keuken Kampioen Divisie niet serieus zouden nemen en een keer irrelevant FC Twente roepen is Ralf Seuntjens niet gekomen.

Er zullen nu waarschijnlijk nog wel wat rechtszaken komen of ledenvergaderingen, voetbalclubs zullen zelf waarschijnlijk niet helemaal snappen dat we collectief wel wat beters aan ons hoofd hebben dan de competitie indeling. Helemaal omdat die rechtszaken toch hopeloos zijn. Het bestuur betaald voetbal heeft nou eenmaal de bevoegdheid zo’n besluit te nemen. Ook kun je jezelf als club de vraag stellen of in deze tijd een ledenvergadering wil optuigen en dan is de vraag nog steeds of 18 clubs dit huidige besluit willen terugdraaien in zo’n ledenvergadering. Termen als nu solidair zijn en collectief oplossen geldt niet als je even de wind tegen hebt gehad blijkbaar.

We moeten verder, zorgen dat over een jaar we nog steeds 34 betaald voetbalclubs hebben, waarin we op een duurzame manier ook de zwakkere broeders kunnen helpen. Bij RKC is het devies heel simpel: laat zien dat we deze plek waard zijn! Alleen dan met minimaal twee keer zoveel punten na 24 wedstrijden. We weten nu ruim een maand eerder dan vorig jaar dat we Eredivisie spelen en de organisatie staat al. Geen excuses dus na het Wonder van Waalwijk 3.0 of 4.0 ach wat maakt het uit geef het zelf maar een nummer.

[simple-author-box]
1 reactie
  1. Natuurlijk had ik er al lang rekening mee gehouden dat RKC Waalwijk zich niet kon handhaven in de Eredivisie. Nadat de KNVB afgelopen vrijdag echter had besloten, dat er geen clubs promoveren en degraderen, werd Twitter afgelopen vrijdag en tot dagen daarna ook nog, bestookt met verwensingen, ook richting RKC Waalwijk. Natuurlijk begrijp ik de teleurstelling bij de clubs die hadden verwacht vrijwel zeker te promoveren, maar de beslissing van de KNVB is in lijn met de beslissing over het amateurvoetbal, en bijv. ook de hockeybond; nl. de competitie 2019-2020 nietig verklaren, daar waar het om promotie/degradatie gaat. Natuurlijk ben ik (ingetogen) blij dat mijn club in de eredivisie blijft en voor het 25e seizoen eredivisie gaat spelen. Het beste wat RKC Waalwijk kan doen om de verwensingen van de afgelopen dagen te weerleggen, is presteren op een zodanige manier dat we volgend jaar niet op de 18e, 17e of 16e plaats eindigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *