Column: Voetbal is een spel van momenten. Heerlijk.

Het zal de meeste van jullie niet ontgaan zijn dat afgelopen zondag RKC op haar YouTube-kanaal de volledige promotiewedstrijd van 28 mei 2019 uitzond. En dat brengt toch weer een nieuwe dimensie met zich mee.

Ikzelf vond het vooral verassend hoe weinig ik van die wedstrijd onthouden heb. Ik was zo zenuwachtig dat ik maar een ding wilde: dat het zo snel mogelijk voorbij was. Besef van tijd had ik niet meer en vraag mij al helemaal niet hoe het spelbeeld was. Geen idee.

Dat was afgelopen zondag anders, ik vond RKC tot de penalty van Go Ahead de wedstrijd redelijk controleren. Als er een ploeg was die de rust kon bewaren was het RKC. Absolute hoogtepunt, helemaal niet in mijn geheugen opgenomen, is de magistrale actie van Tahiri net voor het half uur. Jeff Stans is de bal nog aan het zoeken.

Maar toch vind ik het zelf grappig als gevoelens van toen weer boven komen. Zo kan ik weer boos worden over die penalty die dan gegeven wordt door de overtreding op Verheydt. Overigens doet Meulensteen alles verkeerd bij die actie. Hij heft als eerste het buitenspel op (was dat misschien buitenspel? tot zondag wist ik niet eens dat daar op gecheckt was), hij kopt de bal bij Vaessen uit z’n handen en laat Verheydt tegen zich aan lopen.

En laten we wel wezen, als je nu de beelden uit de rust terugkijkt had je natuurlijk nooit meer aan die tweede helft moeten beginnen. Achteraf lullen is makkelijk maar de paniek en verbijstering op de gezichten van vooral medewerkers is nu nog buikpijn waardig. Geen verwijten hier want ga hier als klein clubje tegen FOX, de KNVB en de lokale politie uitleggen dat 10.000 mensen onvoldane zaken weer naar huis moeten.

Deze wedstrijd laat mij wederom inzien waarom voetbal zo’n mooi spelletje is. Natuurlijk heb je de emotie. Het beleven. Zoals dat ene jongetje van Brugge uit een vorige column. Maar het is ook een spelletje van momenten. Af en toe net het leven.

En dat is wat mensen die niks met voetbal hebben niet gebruiken. Bijvoorbeeld ambtenaren van de gemeente Waalwijk die voetbalveldjes inrichten. Maar goed, genoeg over mijn prive- ergernissen.

Terug naar het voetbal. Je kunt daar door telkens de vraag stellen. Wat als? Wat als Seys na 30 minuten die bal wel gewoon hoog in de verre hoek legt? Wat als Van der Venne niet op de lat schiet maar iets lager? Wat als Spierings die bal 5 cm naar links legt?

Dan hadden we misschien wel helemaal geen Eredivisie gespeeld. Dan hadden wij ook nu geen kans gemaakt op nog een jaar Eredivisie. Dan was de trainer misschien wel helemaal niet gebleven. We gaan het in ieder geval nooit weten. We hebben collectief wel wat anders aan ons hoofd met de corona crisis. Mede-supporters, stay home en stay safe en hopelijk tot snel in het Mandemakers Stadion!

Foto: RKC Waalwijk
[simple-author-box]
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *