Verslag: Waarom ik denk dat Stijn vertrok

Afgelopen maandag was daar dan het bericht waarvan wij wisten dat het zou komen: Levski en RKC bereikten een akkoord over de afkoopsom en de transfer van Stijn naar Bulgarije was een feit. En wat ik maar niet kan begrijpen: Waarom? Als je het mij vraagt had hij beter in Waalwijk kunnen blijven tot aan de zomer en dan naar een club als Heerenveen of Utrecht kunnen verkassen. 

Opzoek naar het antwoord op de waarom vraag zocht ik contact met Metodi Shumanov. Op twitter bekend als @shumanskoo. Hij was de eerste die de interesse van Levski wereldkundig maakte en al scrollend over zijn twitterpagina leek hij de man om naar het verhaal achter de overstap te duiden. En tot mijn lichte verbazing zei hij nog ja ook. Ik heb hem schriftelijk een aantal vragen gesteld en Metodi heeft ze uitgebreid beantwoord.

Eerst over jou, kun je iets over jezelf vertellen?
“Ik werk inmiddels al 15 jaar als voetbaljournalist, de laatste 4/5 jaar als Free Lancher. Voor onder andere the Guardian, Skysports en 11freunde duid ik alles uit het Bulgaarse voetbal wat het waard is voor het Europese publiek. Denk daarbij aan het zich plaatsen van Ludogorets voor de Champions League groepsfase en de racisme incidenten bij de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Bulgarije en Engeland.” 

Als je het mij vraagt een man die in ieder geval op het gebied van Bulgaars voetbal van wanten weet. En wat is nou mooier dan een situatie van binnenuit analyseren? In ieder geval ben ik heel erg benieuwd wat voor club Levski is. Ik kan me voorstellen dat een grote buzz rondom een pushfactor kan zijn.

Wat is Levski voor een club en wat is hun plek in het Bulgaarse voetballandschap?
“Momenteel staat Levski 2e met 5 punten achterstand op de nummer 1. Het afgelopen decennium was niet zo succesvol. Hun laatste kampioenschap dateert al uit 2009. Ondanks de droogstand bleven ze wel een van de twee meest populaire clubs van het land, samen met CSKA Sofia. Maar op het veld werden Levski en CSKA Sofia de laatste jaren bij Ludogorets met 8 kampioenschappen op een rij.  Ludogorets werd voor de eerste keer kampioen in het jaar dat ze promoveerde dus ze zijn alle jaren dat ze op het hoogste Bulgaarse niveau speelde kampioen geworden. Terug naar Levski, een jaar geleden zijn ze gewisseld van eigenaar, ze zaten in een lastige financiële situatie maar sinds de nieuwe eigenaren is de situatie significant beter. De ambitie is om Ludogorets van hun troon te stoten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”

Hoe moet ik het niveau van Levski en haar concurrenten inschatten t.o.v. van het Europese niveau?
“Levski is de eerste club in de geschiedenis die de Champions League groep fase ooit bereikte, dat was in 2006. Sinds die tijd heeft alleen Ludogorets dat trucje kunnen herhalen.” 

Toch wel een serieuze club dus. Maar hoe komt een club uit Bulgarije in kelder van de eredivisie uit om daar de nr. 10 weg te kopen? Er heeft toch een scout naar een wedstrijd zitten kijken die ruim 2100 km van het stadion van Levski Sofia gespeeld werd. 

Oke nu over Stijn Spierings. Met welke gedachten is hij gekocht? In het Brabants Dagblad stond dat hij per abuis is ontdekt door een scout die voor FC Twente-spelers kwam kijken. Is hij gekocht als echte versterking of is het meer een breedte aankoop?
“Ik heb niks gehoord over dat verhaal over die scout en FC Twente spelers. Het idee achter het aantrekken van Spierings is om meer creativiteit op het middenveld te krijgen. In het begin van dit seizoen speelde er op het middenveld een Zwitserse speler Davide Mariani die het seizoen goed begon. Hij scoorde veel in zowel de competitie als in de Europa league en hij is verkocht voor € 1.5 miljoen aan een club uit Dubai. Spierings zal misschien niet de man van de doelpunten gaan worden maar hij kan de man zijn die de kansen moet creëren.”

“Hij is dus gehaald als directe versterking en ik verwacht meteen dat hij de basisopstelling zal halen. Maar de coach, Petar Hubchev is niet snel onder de indruk dus hij zal zich wekelijks moeten bewijzen.” 

Wat denken de supporters en mensen rondom de club van deze transfer?
“Zijn transfer groeide uit tot een soort van transfersaga. Dus de verwachtingen en het enthausiasme onder de Levski fans zijn hoog, ‘He needs to deliver.’ ”

Waarom denk jij dat Spierings voor Levski gekozen heeft?
“Oh, ja dat moet je hem vragen wellicht dat het spelen om en prijs en Europees voetbal geholpen heeft?”

En nu mag iedereen mij naïef noemen maar ik denk toch dat dit verhaal wel steek houd. Hij gaat daar echt niet meer verdienen dan bij de Nederlandse subtop dus dan is om een prijs spelen met uitzicht op Europees voetbal aantrekkelijker dan bij de zwalkende Nederlandse subtop die vaak niet eens van 11 badmeesters uit Luxemburg kunnen winnen. Daarbij heeft Stijn sowieso het hele seizoen voorbij RKC gekeken. Hij wilde echt niet verlengen, ook niet toen er nog geen sprake was van concrete interesse. Ik wens hem in ieder geval veel succes en misschien tot ooit!

[simple-author-box]
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *