Column: De transferzomer van RKC

We zijn inmiddels zeven wedstrijden onderweg in de eredivisie en de transfermarkt is al enkele weken geleden gesloten. Een mooie gelegenheid om de afgelopen zomer te analyseren, wat is er gebeurd? Wat is het beleid geweest en welke conclusies mogen er getrokken worden?

Eredivisie, wat nu? Kijken we naar de feiten, dan heeft RKC op het moment van promoveren een echte eerste divisie selectie. Een groep die de afgelopen winterstop nog op plek dertien stond in de Keuken Kampioen Divisie. RKC wordt uiteindelijk achtste en behaalt, mede door de komst van Spierings en Sow, nét play off voetbal. Hoe dit afgelopen is weten we inmiddels, maar feit blijft dat RKC ver wegblijft bij de bovenste plaatsen. Maar geen nood, we krijgen in termijnen de ‘Frenkie miljoenen’, Ben Mandemakers geeft aan dat er alles aan gedaan gaat worden om dit geen éénjarig avontuur te laten zijn en ons veld ruilt de geur van plastic in voor die van echt gras. Kortom, alle kansen deze transferzomer door te pakken en de dingen te doen die nodig zijn om ook op het veld weer een echte eredivisieclub te worden.

Wat leren de afgelopen jaren ons bij gepromoveerde clubs? Eredivisie ervaring is essentieel maar een compleet nieuw elftal halen vol vreemdelingen is ook niet de oplossing. Kortom, de selectie zoveel mogelijk intact houden en daarbij heel gericht kwalitatieve versterkingen zoeken met de eredivisie ervaring die we zo hard nodig hebben.

Wat heeft de transferzomer uiteindelijk gebracht? RKC had al een aantal spelers aangetrokken met het oog op een nieuw jaar eerste divisie. Van der Sluys werd overgenomen van TOP Oss en Daneels kwam over van Jong PSV. Leuk, maar niet de spelers die RKC in de eredivisie gaan houden. RKC huurt vervolgens een 19-jarige Belgische verdediger Delcroix van RSC Anderlecht. Absoluut een interessante speler, maar geen ervaring op het hoogste niveau in België of Nederland. De volgende verdediger die kwam is Nieuwpoort, een speler die dankzij de onverwachte promotie van De Graafschap weliswaar één seizoen per toeval eredivisie heeft gespeelt maar daarin ook heeft laten zien daar niet thuis te horen. Verdere versterkingen achterin vindt RKC onnodig. 

Op het middenveld komt er in eerste instantie helemaal niets bij. RKC gaat spelen met een centrale middenvelder die lange tijd in de eerste divisie niet eens in de basis stond en maakt hem ook aanvoerder. Daarnaast speelt RKC met Spierings en Tahiri die amper (Spierings) en geen (Tahiri) ervaring hebben op het hoogste niveau. Pas na vijf wedstrijden komt daar Leemans bij, prima middenvelder die heeft bewezen in de eredivisie van meerwaarde te kunnen zijn. 

Voorin komt er ondanks het vertrek van Hansson naast Daneels in eerste instantie niets bij en gaat RKC spelen met een eerste divisie spits pur sang Bilate. Daaromheen spelen spelers als Maatsen, Sow of Bakari. Jongens die ook al geen of weinig eredivisie ervaring hebben en daar hooguit als invaller horen te spelen. Uiteindelijk komen op het laatste moment nog Elbers en Vente over van respectievelijk PEC Zwolle en Feyenoord. Elbers heeft een goede tijd in de eredivisie gehad bij Excelsior en brengt de nodige ervaring en kwaliteit mee. Vente heeft bij Feyenoord vooral laten zien nog veel te kort te komen voor het gewenste niveau.

De conclusie is dat de uitkomst van de transferperiode een onvoldoende is. Een onderbouwing van deze stelling:

  • Over het vertrek van Hansson is veel te makkelijk gedacht. Pas op het allerlaatste moment komt zijn vervanger.
  • De eerste wedstrijden van het seizoen lieten zien dat de huidige verdediging ervaring mist om op het hoogste niveau er gelijk te kunnen staan. Met dit signaal is niets gedaan.
  • Er zijn geen jonge talentvolle spelers aangetrokken die voor RKC transferwaarde kunnen opbouwen in de toekomst.
  • Er zijn weinig spelers aangetrokken die RKC zelf al lange tijd volgt en zelf graag wilde hebben. Er zijn vooral reactief spelers aan de selectie toegevoegd waarvan de meeste pas in de laatste week van de transferperiode. 
  • Er is weinig eredivisie ervaring toegevoegd aan de selectie. Alleen Leemans en Elbers hebben bewezen van meerwaarde te kunnen zijn in de eredivisie.
  • Er zijn geen verrassende of creatieve oplossingen gevonden hetgeen in het verleden juist het sterke punt was van RKC (o.a. door Janus van Gelder)

Het is duidelijk dat er veel verkeerd is gegaan. Is het te laat? Nee zeker niet. Naast RKC, zijn ook FC Emmen en Fortuna Sittard matig. Het verschil met deze twee clubs is respectievelijk 3 en 1 punt. Alle kans om nog boven deze clubs te eindigen en via play offs alsnog in de eredivisie te blijven. Daarnaast komt er in januari nog een transferperiode aan waarin de clubleiding een herkansing krijgt alsnog te zorgen voor een selectie die eredivisiewaardig is. De middelen zijn er, nu nog het inzicht en de benodigde handelingen. Tot die tijd kunnen wij als supporters maar één ding doen, 100% achter de club en de spelers blijven staan en te steunen waar mogelijk. Uiteraard gaan wij dit met zijn allen doen, vandaag start de lange weg naar handhaving!

1 reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *