Ajax maatje te groot voor RKC in Waalwijk

RKC debuut Ihattaren

In een tot de nok toe gevuld Mandemakers Stadion is RKC er niet in geslaagd voor een verrassing te kunnen zorgen tegen Ajax. De Amsterdammers hadden een overwicht in Waalwijk maar tot veel kansen kwamen ze niet. Na een 0-0 ruststand werd het uiteindelijk 0-2 voor de Amsterdammers door doelpunten van Traore en Godts.

Vooraf waren de statistieken al niet bepaald in Waalwijks voordeel uit te leggen. Van de voorgaande 59 confrontaties (zowel uit als thuis) tussen beide ploegen wist RKC er slechts twee te winnen en gingen de drie-punten na maar liefst 47 wedstrijden mee met de Amsterdammers. De enige thuisoverwinning was in 1988 toen RKC met 3-1 wist te winnen door Waalwijkse doelpunten van Hoeksta (2x) en Schapendonk, daarna kwam er geen thuisoverwinning meer voor de Geel-blauwen en ook deze editie van RKC – Ajax bracht daar dus helaas geen verandering in.

Eentonig spelbeeld in de eerste helft

Met de nodige wijzigingen in de basis (basisdebuut Van de Loo en Familia Castillo) begon RKC goed aan de wedstrijd. Direct in de eerste minuut was er een prima actie van Cleonise die vanaf de rechterflank naar binnen kon komen. Zijn voorzet was echter niet op maat waardoor deze mooie mogelijkheid aan alles en iedereen voorbij ging. Daarna was het vooral tegenhouden wat RKC kon doen. De Geel-blauwen stonden goed georganiseerd en compact, Ajax had duidelijk moeite hiermee. In een veel te laag tempo probeerde de Amsterdammers een opening in de RKC defensie te forceren maar tot grote uitgespeelde kansen kwamen ze niet. Ook RKC wist in het vervolg van de eerste helft niet meer gevaarlijk te worden. Af en toe was er een poging tot een snelle uitbraak maar veelal liep dit op niets uit.

Debuut Ihattaren in de tweede helft

Aanvankelijk leek de tweede helft eenzelfde beeld te vertonen als de eerst, namelijk een Ajax in balbezit en een afwachtend RKC. Naarmate de tweede helft vorderde begon RKC er echter steeds vaker gevaarlijk uit te komen. Halverwege de tweede helft kreeg Yassin Oukili daarbij een goede mogelijkheid maar bij de aanname sprong de bal te ver van zijn voet af waardoor deze kans verloren ging. Net toen alles in het Geel-blauw écht begon te geloven dat een puntje tot de mogelijkheden behoorde, kwam een kwartier voor tijd dan toch hetmoment dat we met z’n allen juist niet wilde. In eerste instantie leek het loos alarm doordat Klaassen de bal op de paal schoot maar in de rebound kwam het ronde leder in de voeten van Traore terecht. De buitenspeler wist wel raad met deze mogelijkheid en schoot met links laag in de korte hoek raak: 0-1. In het laatste kwartier debuteerde Mo Ihattaren voor ons RKC. In het vervolg kwamen de Waalwijkers meer en meer op de helft van Ajax terecht. De bal werd hierdoor ook vaker voorgegeven maar tot échte mogelijkheden kwam het maar niet. Sterker nog, in plaats van een 1-1 kwamen de Amsterdammers er in de counter gevaarlijk uit waardoor het diep in blessuretijd via een doelpunt van Godts zelfs nog 0-2 werd.

Al met al wederom geen punten voor ons RKC maar wel weer een wedstrijd waar we verder mee kunnen. Met de komende twee wedstrijden tegen de huidige nummer 2 FC Utrecht en nummer 4 FC Twente zal het ook de komende weken nog lastig worden om een punt of meerdere punten te verzamelen maar we houden hoop.