De onrustige zomer in Waalwijk

Het is inmiddels 6 september. De zomer loopt inmiddels op zijn einde en hoewel de transfermarkt in sommige landen zoals België vandaag nog tot 23:59 geopend is, is de markt in Nederland al een paar dagen dicht. Het was zowel voor als achter de schermen een hectische periode aan de Akkerlaan, met als climax afgelopen maandag: transferdeadline day.

De transferzomer begon eigenlijk afgelopen seizoen al, toen Frank aankondigde de overstap te maken naar promovendus FC Groningen. Zoals Lucas eerder al schreef markeert het vertrek het einde van een tijdperk. Waar Frank de RKC-deur achter zich dicht trok, opende uiteraard ook een nieuwe deur en kwam oud commercieel directeur Willem van der Linden terug als opvolger van Frank.

Zoals elk seizoen waren er naast Frank ook sterkhouders in de selectie die vertrokken. Met Vaessen (FC Groningen), Adewoye (Fortuna Sittard), Seuntjens (Castellón), Gaari (Al-Hazem), Lutonda (PEC Zwolle), Min (FC Utrecht), Bruma (clubloos), Bakkali (clubloos), Spenkelink (TOP Oss) en Stevanovic (Lommel SK) vertrokken er maar liefst tien spelers. Het meerendeel van deze tien spelers had een bijdrage aan de nipte handhaving in de Eredivisie. Werk aan de winkel voor technisch directeur Mo Allach en hoofd scouting Sonny Bosz dus.

Anders dan andere jaren, Lukte het dit jaar eerder spelers aan te trekken dan voorheen. Begin juni wordt Juan Familia-Castillo (transfervrij) gepresenteerd door de club. Huurling Daouda Weidmann (Torino) wordt definitief overgenomen en met Tim van de Loo (Telstar) laat RKC zien inmiddels veelbelovende spelers uit de Keuken Kampioen Divisie te kunnen kopen.

Eind juni werd keeper Yanick van Osch (Cambuur) overgenomen en het begin van juli begon met een drieklapper: Roshon van Eijma (TOP Oss) kwam transfervrij over, Van der Venne (St. Gallen) landde terug op zijn oude nest en met Oskar Zawada (Wellington) toverde Allach een veelbelovende spits uit zijn hoge hoed.

Na de komst van Zawada stagneerde de stroom van inkomende transfers. Eind juli, bijna een maand na de komst van de Poolse spits, kwam Liam van Gelderen (FC Groningen) over en twee weken later, halverwege augustus, tekende proefspeler Alexander Jakobsen(Zhenis) een contract.

Waar voor veel supporters de hoop op een indrukwekkende transferwindow na de komst van Zawada begin juli groot was, sloeg die hoop halverwege augustus bij sommigen om in lichtelijke paniek. De komst van al die talenten waren leuk, maar met bijvoorbeeld Vaessen en Adewoye vertrokken er sterkhouders. Afgelopen seizoen werd het Eredivisieschap met de hakken over de sloot veilig gesteld en het geluid onder supporters was dat er minimaal nog een aantal spelers bij moesten komen die een directe versterking waren.

Inmiddels begon de competitie ook weer. PSV-uit werd verloren, maar dat was een ingecalculeerd verlies. De nieuwe club van Frank en Etje, FC Groningen, kwam langs in Waalwijk maar ook die pot werd nipt verloren. Misschien nog wel erger dan het verlies was de rode kaart van Zawada, die daardoor twee wedstrijden aan de kant moest toekijken.

Teleurstelling bij Van der Venne en Roemeratoe tijdens RKC – FC Groningen

Nadat ook de uitwedstrijd bij Go Ahead Eagles verloren werd met opnieuw een rode kaart, was het alarmfase één onder supporters. Het was inmiddels 25 augustus (de transferwindow was nog één week open) en er zouden toch zeker nog wel spelers bij komen?

Achter de schermen werd op dat moment nog steeds druk gewerkt aan die versterkingen. Anders dan andere jaren waren er veel transfervrije spelers beschikbaar, maar kwamen transfers bij grote clubs pas laat op gang. Of dit te maken heeft met het EK van afgelopen zomer, een hand op de knip bij grotere clubs of spelers die langer wachtte om een keuze te maken weet ik niet, maar conclusie is wel dat meer clubs van het kaliber RKC moeite hadden om directe versterkingen of ‘buitenkansjes’ binnen te halen.

Toch werd er met man en macht gewerkt om, nadat de thuiswedstrijd tegen AZ ook met 0-3 werd verloren, te zorgen dat er een kwaliteitsimpuls aan de selectie kon worden toegevoegd. Die kwaliteitsimpuls leek de club gevonden te hebben in aanvaller Mads Hansen. De Deense aanvaller die onder contract staat bij de Deense topclub FC Nordsjaelland zou, nadat hij langs was geweest in Waalwijk en onder de indruk was van de faciliteiten, gehuurd worden van de Denen.

Afgelopen weekend werd duidelijk dat Nordsjaelland echter een klapper ging maken: Spits Harder werd voor 20 miljoen verkocht aan het Portugese Sporting. In Waalwijk voelde ze de bui al hangen en het was voor de technische staf van de Deense club dan ook de reden om op maandagmorgen spoedoverleg te voeren. Conclusie: Ze kunnen Hansen zelf goed gebruiken. De speler werd ingelicht met het verhaal dat er door het vertrek van Harder tóch perspectief op speelminuten was en de overstap naar Waalwijk werd op maandagmorgen (deadline day) afgeblazen.

Allach speelde op dat moment een hoogstaand potje schaak op verschillende borden tegelijk. Naast Hansen bracht aanvaller Silvester van der Water afgelopen weekend ook al een bezoek aan de club. Ook hij was zwaar onder de indruk van de faciliteiten in Waalwijk. “Daar kunnen een hoop clubs nog wat van leren” zei Van der Water die een overstap naar RKC dus wel zag zitten.

Terwijl óók de transfer van Van der Water op maandagmorgen in het water leek te vallen, doordat Cambuur weigerde mee te werken aan een overstap was een andere speler wel binnen: Faissal Al-Mazyani kwam over van jong KRC Genk. Een pad dat een aantal jaar geleden Shawn Adewoye ook bewandelde. Met Al-Mazyani had de club in ieder geval een backup binnen achter Van Eijma, want centrale verdedigers zijn schaars in Waalwijk dit jaar.

Terwijl Al-Mazyani werd gepresenteerd op maandagmiddag, was er in Leeuwarden een andere onderhandeling bezig: De ontbinding van het contract van Van der Water. De aanvaller drukte erg zwaar op de begroting van Cambuur en waar de selectie van Cambuur maandagmiddag op het trainingsveld stond, was Van der Water wel aanwezig op de club, maar niet op het veld. Cambuur koos er uiteindelijk voor om het contract van de aanvaller te ontbinden, waardoor de weg naar Waalwijk open lag. Het hoge woord was er uiteindelijk om 19:45. Van der Water was speler van RKC.

Van der Water die zijn contract voor één seizoen tekent bij de club.

Gedurende de dag ging het verhaal rondom Benamar nog, maar alle betrokkenen geven aan dat een overstap van de centrale verdediger naar Waalwijk nooit erg dicht bij was. Ook nu Benamar inmiddels transfervrij is nadat Volendam zijn contract ontbond, is een stap naar Waalwijk onwaarschijnlijk. De verdediger heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar het buitenland.

Allach reed om 20:30 na een lange, drukke dag in zijn bolide de Akkerlaan af richting huis en zo kwam er een einde aan een lange, niet-RKC-achtige drukke transfer deadline day. Naast de namen in dit artikel is er zeker en vast geprobeerd andere spelers binnen te halen de afgelopen periode, maar om verschillende redenen is dat niet gelukt.

Dus zijn de spelers die zich op dit moment RKC’er mogen noemen, de spelers die het in ieder geval tot de winterstop moeten gaan doen voor de club. De laatste paar weken leken een snelkookpan waarbij de frustratie bij de één nog groter was dan bij de ander. Het gemor onder de supporters werd met de week groter en de climax lag overduidelijk bij de rode kaart van Kramer, die in zes minuten twee keer een elleboogstoot uitdeelde.

De aftocht van Kramer na zijn rode kaart tegen AZ

Inmiddels lijkt de rust wat meer teruggekeerd aan de Akkerlaan. Kramer stond in de basis tijdens de met 3-2 gewonnen oefenwedstrijd tegen NEC en met een interlandbreak aankomend weekend heeft iedereen de tijd om af te koelen. De staf is een aantal dagen richting Malaga om na te denken over een strijdplan voor de komende weken en de spelers die niet uit zijn gevlogen voor internationale verplichtingen hebben even de tijd om de rust in het hoofd terug te vinden.

Over negen dagen staat de beladen uitwedstrijd in Tilburg tegen Willem II op het programma. Laten we hopen dat de deksel van de snelkookpan af is gesprongen, dat de neuzen allemaal weer dezelfde kant op staan en de staf met de inmiddels complete selectie een strijdplan bedenkt waarmee punten behaald kunnen worden. Zawada en Oukili zullen in ieder geval weer beschikbaar zijn na hun rode kaarten en Allach? Die zal nog wel een aantal keren wakker schrikken met het idee ‘wat als’ een aantal van die andere namen wél naar Waalwijk waren gekomen.

Foto's: RKC Waalwijk en met grote dank aan Alexander de Peffer
1 reactie
  1. Mooi stuk! Helder en ik hoop dat iedereen die denkt dat er niet gewerkt word bij rkc hun negativiteit aan de kant kunnen gooien. We moeten er gewoon voor gaan. Als je dat als publiek ook niet doet, ga je de spelers op het veld ook niet helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *