Pijnlijke aftocht RKC in eigen huis tegen AZ

In een mooi volgepakt Mandemakers Stadion is RKC er wederom niet in geslaagd minimaal een puntje over te houden aan een wedstrijd in de eredivisie. Na de eerdere nederlagen tegen respectievelijk PSV, FC Groningen en vorige week Go Ahead Eagles, was het ditmaal AZ wat te sterk bleek voor de geel-blauwen. De 0-3 eindstand was daarbij nog een matige afspiegeling van de krachtsverhoudingen op het veld.

Alkmaarse Mannen tegen Waalwijkse jochies in de eerste helft

Pijnlijk, dat is het eerste woord wat in mij opkomt bij het zien van de eerste helft. ‘De mannen tegen de jochies’ ving ik meerdere keren ook op in de persruimte tijdens de rust bij het drinken van een bakkie koffie. En zo was het, RKC kwam er simpelweg in geen velden of wegen aan te pas. Het was AZ dat de dienst uitmaakte in ons eigen stadion, opzich geen verrassing maar de manier waarop was toch veelzeggend. AZ bepaalde wanneer het gevaarlijk wilde zijn en RKC kon daar eigenlijk helemaal niets tegenover zetten. Het was knap dat we het nog relatief lang vol wisten te houden maar na het eerste halfuur was het toch twee keer kort achter elkaar raak voor de bezoekers uit Alkmaar. Beide doelpunten werden gemaakt door Van Bommel nadat hij eerder al de paal had geraakt naast doelman Houwen. Na deze comfortabele voorsprong voor AZ was het wachten op meer doelpunten maar die bleven, gelukkig voor ons, in het restant van de eerste helft uit waardoor de ruststand 0-2 zou zijn.

Hoofdrol Kramer in de tweede helft, debuut Van de Loo

Trainer Fräser begon de tweede helft direct met twee wissels. Michiel Kramer en Van Gelderen mochten het de tweede helft laten zien voor Cleonise en de zeer zwak spelende Lelieveld. Met name Kramer liet zich daarbij niet ongezien. Al na twee minuten had hij eigenlijk het veld af gemoeten met een directe rode kaart na een elleboog. Dit lot bleef hem echter bespaard, scheidsrechter Dieperink was mild en toonde slechts de gele kaart. AZ kwam er vervolgens meerdere keren gevaarlijk uit. Tot twee keer toe was het middenvelder Mijnans die het vizier niet scherp had afgesteld. In eerste instantie schoot hij de bal over om vervolgens kort daarna nét naast de, voor hem, verkeerde kant van de paal te mikken. RKC kon daar weinig tegenover zetten. Op de tribune werd al een aantal keer gezegd ‘Kramer gaat het einde van de wedstrijd niet halen’ en die woorden bleken niet uit de lucht gegrepen. Jammer dat onze oud-aanvoerder deze tweede helft dit als hoofddoel leek te hebben en uiteindelijk daarin slaagde. Ondanks zijn eerdere gele kaart werd het zelfs een directe rode kaart en daarmee de derde keer in vier wedstrijden dat RKC met een tiental het eindsignaal zou halen. Een hoogtepuntje was er vanavond dan toch nog te melden aan Waalwijkse kant. Het officiële debuut van middenvelder Tim van de Loo. De tweede helft kabbelde daarna rustig voort totdat de ingevallen Mexx Meerdink de bal knap diagonaal achter Houwen wist te koppen: 0-3. Al met al een zeer pijnlijke avond voor ons RKC na een dito week. Wat er momenteel gebeurd in en rond het veld in Waalwijk is RKC-onwaardig. Dit is niet het RKC wat wij kennen en daar zal écht iets aan gedaan moeten worden willen we er nog een echt seizoen van gaan maken.