RKC verliest zorgelijk thuis van FC Groningen

Ons RKC heeft vanavond haar eerste thuiswedstrijd gespeeld in het nieuwe eredivisie seizoen 2024/2025. De wedstrijd werd in een zo goed als vol Mandemakers Stadion gespeeld en eindigde in een 1-2 overwinning voor de bezoekers uit Groningen.

Het was een weerzien van twee oude bekende in Waalwijk. Afgelopen zomer verlieten zowel Algemeen Directeur Frank van Mosselveld als cultspeler Etienne Vaessen Waalwijk om aan de slag te gaan in het Noorden bij FC Groningen. De laatstgenoemde zou een hoofdrol opeisen bij de bezoekers door een aantal keer fantastisch redding te brengen en onnodig theater te maken waardoor Zawada met rood het veld moest verlaten.

Eerste helft was gelijk opgaand

In de eerste helft was het een gelijk opgaande wedstrijd. Het was echter FC Groningen wat vroeg in de wedstrijd wist te scoren via Jorg Schreuders na een prima aanval over de rechterkant. RKC wist er op haar beurt wel met regelmaat gevaarlijk uit te komen waarbij een goed schot en dito redding van Vaessen het gevaarlijkste moment was. Veelvuldig werd de nieuwe spits Zawada door de lucht gezocht maar hij kreeg geen bruikbare ballen waar hij echt gevaar mee kon stichten. Derhalve was de ruststand 0-1 in het Mandemakers Stadion.

Tweede helft werd nog spannend

Na de thee waren het vooral de gasten uit Groningen die scherper uit de kleedkamer wisten te komen. Een schot via doelman Houwen op de lat en een inzet van Valente waren daarbij concrete mogelijkheden voor de groenwitten. RKC wist daar lange tijd niets tegenover te zetten totdat Cleonise na precies een uur spelen een goed schot lost op doelman Vaessen. De oud-RKC doelman had hier alle moeite mee en moest een rebound toelaten waarna Zawada via de voet van Vaessen net niet wist te scoren. Ook na dit moment drukte RKC een aantal keer goed door maar het werd nooit echt gevaarlijk. Nadat Groningen een kwartier voor tijd de paal wist te raken naast doelman Houwen was het een minuut later wel raak voor de noorderlingen. Een prima uitgespeelde aanval via de rechterkant kwam uiteindelijk van Van Bergen terecht. Hij wist op zijn beurt de bal beheerst binnen te schuiven en zodoende de 0-2 op de borden te brengen. Richard van der Venne wist, net als vorige week, alsnog het doel te vinden voor ons RKC. Maar dit zal te weinig blijken om nog een punt in Waalwijk te houden waardoor de wedstrijd met 1-2 werd verloren. Een dure nederlaag thuis tegen een promovendus en daarbij diep in blessuretijd nog een direct rode kaart voor Zawada waardoor het een zeer zorgelijke start van deze competitie is geworden.